2 min. čitanja

Rekordne temperature mora u Sjevernom Atlantiku: Kada ćemo ozbiljno shvatiti klimatske promjene?

Rekordne temperature mora u Sjevernom Atlantiku: Kada ćemo ozbiljno shvatiti klimatske promjene?
FOTO: Unsplash

Nove najviše prosječne temperature površine Sjevernog Atlantika iznose 24,9 Celzijeva stupnja. Nastavimo li ovako, za desetak godina mogli bismo izgubiti ljetni led na Arktiku.

Ovaj je srpanj globalni povijesni rekorder kada su temperature u pitanju. I to prije nego li je uopće i završio. Ne čudi stoga što rekorde temperature nisu zaobišle ni površine svjetskih mora. Sjeverni Atlantik tako je upravo probio sve zabilježene temperaturne rekorde, a to nije puka statistika već nosi i svoje ozbiljne posljedice bili mi toga svjesni ili ne, donosi AFP.

- Sve analize pokazuju kako je površina Sjevernog Atlantika najtoplija u mjerenoj povijesti, a kako stvari stoje nastavit će se zagrijavati i tijekom kolovoza - izjavio je za AFP Xungang Yin iz Nacionalnog središta za informiranje o okolišu (NCEI) NOAA-e.

FOTO: Unsplash

Oceani i mora apsorbirali su čak 90% prekomjerne vrućine koja je posljedica ljudske aktivnosti još od početka industrijalizacije stoga ono čemu danas svjedočimo nije čudno, ali je izrazito zabrinjavajuće. Sjeverni je Atlantik inače najtopliji u rujnu što također govorio o ozbiljnosti ovih podataka.

- Situacija je zaista ekstremna, toplinskim valovima na površini mora svjedočili smo i ranije, ali nikada ovako trajnima i tako široko rasprostranjenima na području Sjevernog Atlantika - istaknula je Karina Von Schuckmann, iz međunarodnog Centra za istraživanje oceana, također za AFP.

Ako se čitajući ovu vijest pitate kakve to veze Sjeverni Atlantik ima sa mnom, odgovor, ako se nešto ne promijeni, na žalost neće trebati dugo čekati jer upravo je područje Mediterana ocijenjeno kao žarište klimatskih promjena u svijetu.

Za kraj, temperature more na južnoj Floridi ovih su dana skočile na 38,3 stupnja Celzijevih. Ljetno osvježenje u vrućoj kadi i nije suviše primamljiva slika, zar ne?

J.T.

PROČITAJTE JOŠ:

Ovo su najviše izmjerene temperature mora u Hrvatskoj za razdoblje od kada postoje mjerenja
Ljeto je vrijeme kada bilježimo najviše temperature zraka, a i površinske temperature mora, izvještava Državni hidrometeorološki zavod. Do sada apsolutno najviša temperatura mora u Hrvatskoj na postajama DHMZ-a izmjerena je 21. srpnja 2015. godine u Rabu i iznosila je 29,5 °C. U Tablici 1. prikaza…

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.