2 min. čitanja

U Srimi održano 4. Prvenstvo Hrvatske u gradnji suhozida

U Srimi održano 4. Prvenstvo Hrvatske u gradnji suhozida
Foto: Screenshot / Youtube

SRIMA – Državno prvenstvo u gradnji suhozida, održano je u subotu 19. rujna u Srimi pokraj Šibenika. Lijepo vrijeme išlo je na ruku još jednoj manifestaciji na otvorenom, na doista posebnoj lokaciji, s više od tisuću kilometara suhozidne gradnje.

U subotu, 19. rujna 2020. u organizaciji LAG-a „More 249“, udruge 4 grada Dragodid i Muzeja grada Šibenika održano je 4. prvenstvo Hrvatske u gradnji suhozida. Natjecanje je održano na području Srimarskog poluotoka koji obiluje suhozidima, blizu 1000 km suhozida na površini od 35 km2. Centralno mjesto natjecanja bila je Domaćinova bunja koja je proglašena najvišom nepravo svođenom suhozidnom građevinom u Hrvatskoj (preko 5 m visine). Bunja je građena kao pomoćni objekt u nepreglednim vinogradima zemljoradnika iz Prvić Luke, a svoju impozantnost, osim po vještini graditelja i obilnim količinama raspoloživog kamena, duguje dobrim dijelom upravo velikoj udaljenosti od matičnog naselja. Zemljoradnici su zbog potrebe za dužim boravkom u vinogradu od čak nekoliko mjeseci sagradili Domaćinovu bunju i mnoge druge na području Srime.

Na natjecanju je sudjelovalo 10 ekipa iz raznih krajeva Hrvatske. Svaka ekipa bila je sastavljena od 4 člana. U natjecanju je sudjelovala i Zlatka Rodin, potomak vlasnika Domaćinove bunje koja sustavno radi na promociji kulturne baštine. Cilj natjecanja je bilo u vremenu od malo manje od 3 sata, od okolnog raspoloživog kamena u zadanim dimenzijama izgraditi što kvalitetniji podzid, odnosno kamenu klupu koja će u budućnosti poslužiti kao gledalište za grupna posjećivanja bunje.

Nakon završetka natjecanja, žiri kojeg su činili Filip Šrajer, Jadran Kale i Boris Šantić, nije imao lagan zadatak. Natjecatelji su odradili zahtjevan posao i  napravili podzid u ukupnoj dužini od 70 metara. Kriteriji bodovanja su bili čvrstoća i uporabnost, pridržavanje zadanih dimenzija i estetski dojam. Pobjedu je odnijela ekipa Golinjevo iz Trilja, prošlogodišnji pobjednik natjecanja u Gardunu, kod Trilja.

Foto: Screenshot / Youtube

Konačni redoslijed ekipa:

  1. Golinjevo, Trilj
  2. Gaius Laberius Gardun, Trilj
  3. Pjover, Velo Grablje – Hvar
  4. Srima
  5. Ševarata,  Povljana – Pag
  6. Lokva, Gaćelezi
  7. Vlaji, Sinj
  8. Babulji (članovi udruge Dragodid)
  9. Udruga turističkih vodiča Mihovil i prijatelji, Šibenik
  10. Udruga turističkih vodiča Mihovil, Šibenik

Nakon natjecanja slijedio je ručak i odmor te su se svi zainteresirani sudionici priključili popravku urušenih vanjskih prstenova Domaćinove bunje što je 714. Milenijskom fotografijom obilježio i Šime Strikoman.

Ovaj događaj su podržali Ministarstvo kulture, Šibensko-kninska županija i Grad Vodice.

I na kraju želimo se zahvaliti svim natjecateljima koji su sudjelovali i bili dio ovog prvenstva, kao i sponzorima Konstrukcija gradnja d.o.o., hotelu Borovnik i vinariji Baraka te portalu Infovodice koji nas je pratio u ostvarivanju ovog događaja (od nastajanja projekta do provedbe cjelodnevnog natjecanja).

Posebna zahvala ide i volonterima udruge Prijatelji Europe Općina Tisno!

Kako je to izgledalo, pogledajte u videu.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.