3 min. čitanja

U Splitu predstavljen Nacrt prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama

U Splitu predstavljen Nacrt prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama
Foto: Grad Umag / Ilustracija

SPLIT - U Splitu je u utorak, 29. studenog 2022. godine održano predstavljanje Nacrta prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, koji se od 17. studenoga 2022. nalazi u postupku savjetovanja sa zainteresiranom javnošću.

Predstavljajući uvodno ciljeve i potrebu za izradom novog prijedloga Zakona, državni tajnik za more i EU fondove Josip Bilaver rekao je kako je riječ o jednom od najvažnijih i najsveobuhvatnijih zakona u sustavu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, koji se nije mijenjao gotovo 20 godine, točnije od 2003. godine.

EKSKLUZIVNO Oleg Butković za Morski HR o novom Zakonu koji je na e-Savjetovanju: “Kazne će biti stroge - Želimo poslati poruku da je pomorsko dobro naš zalog za budućnost!”
Radna skupina unutar Ministarstva mora, prometa i infrastrukture ovih je dana dovršila rad na Nacrtu prijedloga novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, čime je napokon objavljen u e-Savjetovanju te će sljedećih mjesec dana biti u javnoj raspravi. Tim povodom je podpredsjednik Vlade i minist…

- Potreba za izmjenom Zakona bila je nužna, kako zbog promjena koje su u međuvremenu nastupile, uočene prakse i nedostataka, tako i zbog želje za promjenom na bolje. Za Hrvatsku je pomorsko dobro jedan od najvrjednijih prirodnih resursa i smatramo kako je potrebno imati zakon koji će štiti javni interes, koji će uvesti red na pomorskom dobru i uspostaviti ravnotežu između njegove zaštite i gospodarske valorizacije - rekao je uvodno državni tajnik Josip Bilaver.

Pojasnio je kako se ovim prijedlogom Zakona nastojalo pristupiti sveobuhvatnijem rješavanju pitanja upravljanja pomorskim dobrom i morskim lukama te kako on ima i reformski karakter te donosi brojne novine. Neke od najznačajnijih novina su te da se po prvi puta definira pojam plaže i razvrstava ih se po namjeni, uvodi veće kazne i bolju kontrolu na pomorskom dobru kako bi se zaustavila devastacija i bespravne gradnje, koncesijska odobrenja zamjenjuju se dozvolama uz znatno duže trajanje, a mijenja se raspodjela sredstava za upravljanje pomorskim dobrom na način da će jedinice lokale samouprave imati veći prihod, ali i veću odgovornost.

- Ono što želimo ovim Zakonom postići jesu zaštita pomorskog dobra, učinkovito upravljanje pomorskim dobrom, gospodarska valorizacija pomorskog dobra i, jednako važno, transparentnost u upravljanju - zaključio je državni tajnik pozvavši sve da se uključe u javno savjetovanje i svojim komentarima pridonesu izradi samoga Zakona.

Nakon prezentacije samog Nacrta prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, koju je održala Marijana Iviček iz Uprave pomorstva Ministarstva mora prometa i infrastrukture, održana je i panel rasprava u kojoj su sudjelovali Stipe Čogelja, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije, Maja Jurišić iz udruge Pokret Otoka, Tonči Bauk, načelnik općine Dugi rat, Nina Perko, ravnateljica Uprave za pomorstvo Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Petra Radić, načelnica Općine Podgora.

Podsjetimo, Nacrt prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama u javnom savjetovanju je do 17. prosinca 2022. godine, a Ministarstvo će razmotriti pristigle prijedloge te na svaki i odgovoriti što će biti vidljivo javnosti u okviru izvješća o provedenom javnom savjetovanju.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

DONOSIMO U pripremi novi Zakon o pomorskom dobru: Rigorozne kazne, potpuno novi mehanizmi kontrole! | | Morski HR
Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture izradilo je Nacrt prijedloga novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. Ovih dana sastaje se i radna skupina koja će zakonske akte pripremiti za javnu
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.