2 min. čitanja

U Rovinju se gradi tematski park gdje će mališani učiti o ribarskoj tradiciji

U Rovinju se gradi tematski park gdje će mališani učiti o ribarskoj tradiciji
Foto: IstraIN

ROVINJ - Kako bi se očuvala i popularizirala ribarska tradicija među najmlađima, u Rovinju su odlučili izgraditi dječje igralište koje je ujedno i tematsko-edukativni park.

Početkom listopada prošle godine započele su aktivnosti projekta Valorizacija ribolovne tradicije na području Grada Rovinja kroz prezentaciju ribarstva, ribarske tradicije i ribarskog nasljeđa, odnosno provedba projekta pod nazivom VRT Rovinj-Rovigno.

Cilj projekta je očuvanje i popularizacija ribarske tradicije i nasljeđa koji će se ostvariti kroz izgradnju i opremanje dječjeg igrališta, koje je ujedno i tematsko-edukativni park, u postojećem parku Hrvatskih branitelja Domovinskog rata u Rovinju.

Kako teku radovi otkrila je za portal IstraIN Sandra Orbanić, ravnateljica Dječjeg vrtića Neven.

- Tematski park polako nastaje. Djeca već prolaze onuda i znatiželjno prate kako se odvijaju radovi pa možemo reći da izvođači imaju zaista kvalitetan nadzor. Mi očekujemo da će se s ljepšim danima i proljećem građevinski radovi privesti kraju i tek tada kreće onaj najzanimljiviji dio koji se tiče naših mališana. Naime, uključeni smo u projekte zavičajnosti pa će tako ove godine tema biti ribarska tradicija - poručila je Orbanić te otkrila što to znači za rovinjske mališane.

- Planirane su edukativne radionice, istraživanja i razni projekti. Sve će se to moći izvoditi u novom parku, ali i na drugim lokacijama u Gradu Rovinju. Zaista se možemo pohvaliti da u Rovinju djeca iskustveno mogu učiti o ovoj tradiciji kroz posjete Ekomuzeju Kuća o batani i razgovore s lokalnim ribarima kako bi očuvali tu našu vrijednu tradiciju - zaključila je ravnateljica.

Napomenimo da ukupna vrijednost projekta iznosi milijun i 190 tisuća kuna kuna, dok iznos odobrene potpore iznosi 755 tisuća kuna.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Nesvakidašnja regata barki na jedra - Gotovo zaboravljenu pomorsku tradiciju i dalje baštine stanovnici Rovinja
Ministarstvo kulture i medija donijelo je rješenje kojim je umijeće plovidbe latinskim i oglavnim jedrima na našoj obali dobilo svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra. Tu staru, gotovo zaboravljenu pomorsku tradiciju i dalje baštine stanovnici Rovinja. Mediteran kakav je nekad bio. Barka na jedra,…
Gradi se zgrada budućeg Centra za razvoj ribarstva i akvakulture Istarske županije
Zasad je nepoznato kada kreću radovi i kada će Centar za ribarstvo kao drugi pokušaj valorizacije ribarstva u Istri otvoriti svoja vrata. Naime, umjesto propale Veletržnice ribe Poreč, otvara se novi Centar za razvoj ribarstva u Rovinju. Istarska županija partner je na EU projektu ARGOS, a…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.