2 min. čitanja

Gradi se zgrada budućeg Centra za razvoj ribarstva i akvakulture Istarske županije

Gradi se zgrada budućeg Centra za razvoj ribarstva i akvakulture Istarske županije
Foto: Unsplash / Ilustracija

ROVINJ - Zasad je nepoznato kada kreću radovi i kada će Centar za ribarstvo kao drugi pokušaj valorizacije ribarstva u Istri otvoriti svoja vrata. Naime, umjesto propale Veletržnice ribe Poreč, otvara se novi Centar za razvoj ribarstva u Rovinju.

Istarska županija partner je na EU projektu ARGOS, a jedna od najvažnijih aktivnosti je uspostava Centra za razvoj ribarstva i akvakulture Istarske županije sa sjedištem u Rovinju, za što je projektom predviđeno 212.000  eura.

Provedbom javnog natječaja, za građevinske radove na zgradi Centra za razvoj ribarstva i akvakulture izabrana je tvrtka Vladimir Gortan d.d. iz Pazina. Vrijednost radova za adaptaciju zgrade budućeg Centra, iznosi 264.539  eura s PDV-om.

Nakon propasti projekta Veletržnica ribe u Poreču, Istarska županija je u srpnju prošle godine osnovala novu županijsku ustanovu koja sada nosi naziv Centar za razvoj ribarstva i akvakulture. Veletržnica nikada nije zaživjela, a potpora ribarima bila je samo na papiru.

Prije je to bila potpora političarima, piše Istra24. Tome u prilog svakako ide i primjer sada već bivšeg člana Uprave i donedavnog IDS-ovog pročelnika za gospodarstvo koji je unatoč lošem poslovanju Veletržnice, primao mjesečnu naknadu u iznosu od 3.500 kuna.

Kada su mediji počeli propitkivati čime se Veletržnica zapravo bavi, pročelnik je dao ostavku na mjestu člana Uprave, a nedavno je dao ostavku i na pročelničkoj funkciji u Istarskoj županiji.

Veletržnica nikada nije zaživjela pa Županija u kratkom roku osniva Centar za razvoj ribarstva za i akvakulture. Iz Istarske županije izvijestili su o početku radova na uređenju novog Centra koji će se nalaziti u sklopu županijske Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju 'Martin Horvat' u Rovinju.

U svom priopćenju župan Boris Miletić nije se osvrnuo na propali projekt Veletržnice, ali je naglasio "da je uloga Centra razvoj ribarstva i akvakulture na području Istarske županije kroz suradnju znanstvenika, ribara i ribarske industrije putem inovativnih načina dodavanja vrijednosti ulovu te diversifikacije ribolovnog gospodarstva uz zaštitu i očuvanje mora i ribljeg fonda".

Župan je također naveo da je uloga Centra i "nastavak institucionalnog dijaloga između talijanskih i hrvatskih institucija za upravljanje ribarskim i akvakulturnim resursima", a to će se, tvrdi Miletić, realizirati kroz uspostavu Jadranskog savjetodavnog tijela u kojem će sudjelovati hrvatski i talijanski znanstvenici, ribari i javne institucije.

Zasad je nepoznato kada kreću radovi, i kada će Centar za ribarstvo kao drugi pokušaj valorizacije ribarstva u Istri otvoriti svoja vrata te koliko će imati zaposlenih.

PROČITAJTE JOŠ:

U Šibeniku se gradi Centar za razvoj marikulture | | Morski HR
ŠIBENIK - U prostorijama Razvojno inovacijskog centra Alutech, danas je potpisan ugovor za izgradnju Centra za razvoj marikulture u Šibeniku. Ugovor su potpisali u ime izvođača radova poduzeća

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.