2 min. čitanja

U Rovinju krenuo lov na divlje kampere

U Rovinju krenuo lov na divlje kampere
Foto: Grad Rovinj/Facebook

ROVINJ – Projekcije govore da će ovogodišnja turistička sezona po brojkama biti možda čak i bolja nego rekordna 2019. Turista je sve više, među njima i onih koji na hrvatsku obalu stižu kamperima, ali ne kako bi svoje mjesto pod suncem pronašli u nekom od hrvatskih kampova, već kako bi se utaborili na divlje, negdje u hladovini uz plažu, bez da plate i jednu lipu turističke pristojbe.

Svake ljetne sezone na jadranskoj obali isti problemi. Navala divljih kampera, koji se čak informiraju preko posebnih aplikacija i web stranica o tome gdje su najbolje lokacije za besplatno kampiranje. Najviše ih je na području Istre i Kvarnera, a parkiraju se gdje god im padne na pamet – na groblju, na cesti pokraj šume, na osamljenim parkiralištima, livadama, plažama, stijenama pokraj mora.

Foto: Grad Rovinj/Facebook

U tome prednjače oni za koje nikad ne bismo rekli da su to kadri napraviti s obzirom da dolaze iz zemalja gdje se pravila, hoćeš nećeš, poštuju – Nijemci i Austrijanci. Problem divljih kampera je u tome što uglavnom gdje god se smjeste ostavljaju otpad, pale vatru na otvorenom unatoč zabrani, zagađuju okoliš.

Da je sezona divljih kampera krenula potvrđuje i slučaj Grada Rovinja, čiji komunalni redari posljednjih dana imaju pune ruke posla s takvim “turistima”. Uglavnom ih pronalaze na temelju dojava građana, ali u posljednje su vrijeme pojačali i kontrole lokacija na kojima su prije uočeni divlji kamperi. Komunalni redari su ovlašteni po zakonu protiv takvih prekršitelja podnijeti optužni prijedlog, izdati prekršajni nalog ili naplatiti novčanu kaznu na mjestu prekršaja. Kazne se kreću od 1500 do čak 10 tisuća kuna.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

SVE IH JE VIŠE Ovakvi turisti nam spašavaju sezonu?
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.