2 min. čitanja

U Pulu iz Zagreba stiglo Betlehemsko svjetlo

U Pulu iz Zagreba stiglo Betlehemsko svjetlo
Foto: Grad Pula

PULA - Gradonačelnik Pule Filip Zoričić sa svojim zamjenicima Ivonom Močenić i Brunom Cergnulom, ispred Komunalne palače u ponedjeljak, dočekao je Betlehemsko svjetlo koje su iz Zagreba donijeli pulski izviđači.

Nakon postrojavanja svih članova odreda “Istra  i “Uljanik” gradonačelniku je pročitana poruka mira.

- Ovo svjetlo mira je upaljeno u štalici Isusovog rođenje u Betlehemu, prenijeto u Beč te doneseno u našu domovinu Hrvatsku. Svjetlo je sada ovdje da zapali srca svima nama, da ga mi sve više širimo i prenosimo dalje svim ljudima. Donoseći ovo malo Svjetlo, mi izviđači Hrvatske želimo prenijeti poruku da su najbolji dijelovi našeg života često mala, bezimena, često nezapamćena djela ljubavi koja su potrebna svima nama. Izviđači su ovdje da tijekom Božićnih blagdana u Svjetlo prenesu poruku „Mir u meni - mir s vama! - poručili su izviđači te dodali da žele donijeti radost u sva srca.

Gradonačelnik Filip Zoričić je primivši svjetlo zahvalio izviđačima na dolasku.

- Svjetlo predstavlja život. Neka ono bude znak mira, ljubavi i znak da će sutra biti bolje nego jučer - poručio je svim izviđačima gradonačelnik.

Gradonačelnik je u pratnji svojih zamjenika i predstavnika izviđača Svjetlo unio u predvorje Komunalne palače gdje će biti izloženo do 24. prosinca.

Nakon svečanog preuzimanja Betlehemskog svjetla, održan je prijem gradonačelnika i njegovih zamjenika za pulske izviđače.

Gradonačelnik je zahvalio svim izviđačima i starješinama na dolasku i donošenju Betlehemskog svjetla u Pulu.

- Ono što vi radite, način na koji učite o prirodi i kako čuvati prirodu, kako živjeti u zajednici, poštivati drugoga, kako biti altruist i ne gledati samo sebe, pomoći drugome, prihvaćati onoga koji je drugačiji. To je sve sadržano u riječi svjetlo. Poruka Svjetla je univerzalna. Kada djeca donose svjetlo, onda je to najljepša poruka - poručio je izviđačima gradonačelnik Zoričić zaželivši da Svjetlo ostane u svima nama.

- Mi svake godine donosimo svjetlo u Grad Pulu. Donijet ćemo ga i u pulske župe u kojima izviđači idu na vjeronauk. Svjetlo u župe donose zajedno odredi “Istra  i “Uljanik” - rekao je starješina odreda Istra Mladen Perčić.

Svake godine u tjednu prije Božića, jedno dijete iz Austrije zaputi se u Betlehem i u "Špilji rođenja" zapali Betlehemsko svjetlo te se to svjetlo tada doprema u Beč. U Beču se okupe predstavnici europskih skautskih organizacija i Svjetlo odnose u svoje države gdje ga izviđači dostavljaju u crkve, bolnice, ustanove i domove u želji širenja pozitivnih vrijednosti koje često zanemarujemo: strpljenje, razumijevanje i prijateljstvo.

U Hrvatsku je prvi put 1991. godine Betlehemsko svjetlo iz Beča donio ondašnji predsjednik Vlade Republike Hrvatske Franjo Gregurić. Od 1992. godine Betlehemsko svjetlo donose isključivo izviđači Saveza Hrvatske. Pulski izviđači su Svjetlo prvi put donijeli u Pulu 1994. godine i od tada ga svake godine odnose u pulske župe koje polaze izviđači.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.