3 min. čitanja

U prvih 10 mjeseci povećan broj požara i opožarene površine u odnosu na isto razdoblje prošle godine

U prvih 10 mjeseci povećan broj požara i opožarene površine u odnosu na isto razdoblje prošle godine
Foto: R. Sladoljev / Požar kod šibenskog Zatona

Prema izvješću Državnog vatrogasnog operativnog centra 193, od početka godine do 31. listopada ukupno je zabilježen 14.241 požar, što je povećanje od 13% u odnosu na prošlu godinu kada su zabilježena 12.574 požara.

Foto: HVZ

Broj požara raslinja je povećan za 47% i u ovoj je godini zabilježeno 7.792 požara za razliku od prošle godine kada ih je bilo 5.297. Zabilježeno je i povećanje broja požara na otvorenom prostoru za 24%, dok je opožarena površina u ovoj godini povećana za čak 135% i iznosi 56.540 ha, za razliku od prethodne kada je zabilježeno 24.105 ha opožarene površine.

Šibenski vatrogasci nakon strašnog požara bez dlake na jeziku: “Gospodo draga, dokle više ovako?′ | | Morski HR
ŠIBENIK - Članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Šibenik emotivnom objavom oglasili su se na Facebooku, nakon što su se slegli dojmovi poslije najvećeg požara posljednjih godina na njihovom području

Nažalost, povećao se i broj ozlijeđenih za 44%, te je u prošloj godini zabilježeno 113 osoba, od čega 25 vatrogasaca, dok je u ovoj godini u istom razdoblju zabilježeno 27 ozljeda vatrogasaca, a ukupno su 163 osobe ozlijeđene u požarima. Zabilježen je i porast smrtno stradalih za 4%, a od 29 osoba koje su smrtno stradale u požarima je i jedan vatrogasac koji je stradao gaseći požar u Orašcu kod Dubrovnika.

POŽAR KOD DUBROVNIKA Božinović: Istražujemo okolnosti požara, ali i stradavanja našeg Gorana
Požar kod Dubrovnika u čijem je gašenju smrtno stradao vatrogasac, stavljen je pod kontrolu ali je i dalje aktivan, izvijestila je u ponedjeljak Hrvatska vatrogasna zajednica. U gašenju požara koji je buknuo u nedjelju oko podneva iznad dubrovačkog naselja Orašac sudjeluje 101 vatrogasac s 26 vatro…

Spomenimo i kako je 2,30% zrakoplova više korišteno na požarima u odnosu na 2021. godinu, ali je i zabilježeno smanjenje prosječnog broja angažiranih zrakoplova po požaru za 6,75%.

S obzirom na zahtjevnu požarnu sezonu iza nas, u tijeku su analize i izrada novog Programa aktivnosti za 2023. godinu, a jedan od glavnih prioriteta u narednom razdoblju su održavanje postojećih i izgradnja novih šumskih prometnica, ugradnja novih kamera za videonadzor te  jačanje preventivnih mjera u zaštiti od požara. Osobito se to odnosi na angažman jedinica lokalne i područne samouprave te turističkih tvrtki na potencijalno požarno ugroženim područjima.

I.G.

PROČITAJTE JOŠ:

I povlašteni i zakinuti: Evo kakve mirovine imaju vatrogasci
Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje vatrogasce u svojim statistikama navodi kao posebnu skupinu. Vatrogasci, naime, spadaju u povlaštene skupine umirovljenika. Dobivaju staž s produljenim trajanjem i poboljšanja u izračunu mirovine, ali i umanjenje iznosa koji će im sjesti na račune. Njima se m…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.