2 min. čitanja

I povlašteni i zakinuti: Evo kakve mirovine imaju vatrogasci

I povlašteni i zakinuti: Evo kakve mirovine imaju vatrogasci
Foto: Vatrogasci - 193 / Facebook

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje vatrogasce u svojim statistikama navodi kao posebnu skupinu. Vatrogasci, naime, spadaju u povlaštene skupine umirovljenika. Dobivaju staž s produljenim trajanjem i poboljšanja u izračunu mirovine, ali i umanjenje iznosa koji će im sjesti na račune.

Njima se mirovina određuje dijelom prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, a dijelom prema Zakonu o vatrogastvu iz 2019. godine, piše Mirovina.hr.

Sezona požara je u punom jeku. Vatrogasci se bore obuzdati vatrene stihije diljem priobalja, uz druge dužnosti koje njihov posao nalaže. Pritom svoje živote stavljaju na kocku, jedan vatrogasac je ove godine poginuo, a uvjeti u kojima rade su iznimno teški.

Nakon teškog i napornog radnog vijeka, odlaze u mirovinu. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje ih u svojim statistikama navodi kao posebnu skupinu. I vatrogasci, naime, spadaju u povlaštene skupine umirovljenika. Njima se mirovina određuje dijelom prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, a dijelom prema Zakonu o vatrogastvu iz 2019. godine.

Prema podacima HZMO-a, prema tom je Zakonu mirovinu za lipanj ove godine dobilo 280 vatrogasaca, od kojih su četiri žene. Isplaćeno je 278 starosnih i dvije obiteljske mirovine. Prosječna neto mirovina za vatrogasce iznosi 5.384,10 kune, a ostvarena je za 44 godine, devet mjeseci i 15 dana staža.

12 mjeseci rada – 15 mjeseci staža

Za hrvatske pojmove dug radni vijek posljedica je zakonske odredbe o stažu s produljenim trajanjem. U slučaju vatrogasaca se 12 odrađenih mjeseci piše kao 15 mjeseci staža. Profesionalni vatrogasci mogu u starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu ako su u toj kategoriji proveli najmanje 20 godina staža. To ostvaruju i vatrogasci koji nisu profesionalni, već pripadaju dobrovoljcima, ali samo ako su skupili najmanje 30 godina staža, od čega 20 u svojstvu profesionalnih vatrogasaca.

Uz potpis glavnog vatrogasnog zapovjednika, u mirovinu mogu i vatrogasci koji su nakupili 30 godina staža, od čega 20 godina staža s produljenim trajanjem. U tom slučaju njihovo umirovljenje ne ovisi o dobi.

Povlaštene mirovine koje se umanjuju

Zakon o vatrogastvu propisuje i način određivanja visine mirovine. Sve polazi od vrijednosnih bodova koji se računaju temeljem odredbi ZOMO-a za najpovoljnijih 10 godina u razdoblju od 1998. godine do danas. Temeljem tih bodova, računaju se najpovoljniji bodovi, na način da se vrijednosni bodovi podijele s razdobljem u kojem su obračunati. Na temelju najpovoljnijih bodova i polaznog faktora utvrđuju se osobni bodovi, koji se, pak, uvećavaju za 45 posto, a zatim množe s mirovinskim faktorom i aktualnom vrijednošću mirovine.

No, iako zvuči povoljnije, vatrogascima se, prema članku 80. stavku 33. Zakona o vatrogastvu, mirovina umanjuje, ovisno o njenom iznosu. Tako će oni kojima je obračunato između dvije i tri tisuće kuna dobiti mirovinu umanjenu za osam posto. Za svaku izračunatu tisuću kuna više, dodaje se još četiri posto umanjenja, pa tako oni s mirovinama iznad 5.000 kuna mogu računati na umanjenje od 20 posto.

Zakonom je propisano da svota tako određene mirovine ne može biti niža od svote najmanje mirovine određene prema ZOMO-u te da se umanjenje provodi prema regulama Zakona o smanjenju mirovina određenih odnosno ostvarenih prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju, piše Mirovina.hr

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.