2 min. čitanja

U nedjelju pomičemo kazaljke jedan sat unaprijed

U nedjelju pomičemo kazaljke jedan sat unaprijed
Foto: Unsplash

Ovaj će vikend biti sat vremena kraći - stižu promjene za vozače, ali i one koji se trude uštedjeti struju. No, ne zaboravimo utjecaj na naše raspoloženje i zdravlje.

Ljetno računanje vremena ove godine počinje u noći sa subote na nedjelju 26. ožujka. U nedjelju u 2 ujutro u Hrvatskoj završava zimsko računanje vremena što znači da se kazaljke pomiču jedan sat unaprijed, na 3 sata.

Do pomicanja sata i uvođenja ljetnog računanja vremena dolazie zbog potrebe da se smanji trošak električne energije. Kako dan traje duže, imamo više prirodne svjetlosti i trošimo manje energije. Predstojeći dani će tako imati manje svjetla u jutarnjim i više svjetla u popodnevnim satima.

Stižu i promjene za vozače pa tako od 31. ožujka većina vozila danju ne treba imati upaljena svjetla. No, to ne vrijedi za motocikle i mopede.

U uvjetima smanjene vidljivosti na vozilima ipak moraju biti uključena dnevna svjetla, bez obzira na ljetno računanje vremena.

Prelaskom na ljetno računanje vremena električna energija utrošena od 8 do 22 sata obračunavat će se prema višoj tarifi, a energija utrošena u razdoblju od 22 do 8 sati prema nižoj tarifi.

Problemi sa spavanjem, umor, utjecaj na zdravlje..

Međutim, novije studije pokazuju ograničene efekte takve prakse te ističu njezine negativne posljedice po samog čovjeka. Uočeno je da se ljudi zbog pomicanja sata općenito osjećaju lošije te pate od poremećaja tzv. cirkadijalnog ritma, imaju veće probleme sa spavanjem i osjećaju umor.

Posljednjih godina znanstvenici tvrde kako i manji poremećaji obrazaca spavanja mogu imati značajne posljedice po zdravlje te da je povećani broj srčanih i moždanih udara posljedica pomicanja sata.

Stoga savjetuju da se nekoliko dana prije organizam počinje privikavati na novi ritam ranijim odlaskom na spavanje.

Ljetno i zimsko računanje vremena trenutno provodi manje od 40 posto država svijeta. Države koje će na cijelom svom teritoriju pomaknuti sat, a ne nalaze se u Europi i Sjevernoj Americi su: Čile, Paragvaj, Kuba, Haiti, Egipat, Izrael, Libanon i Novi Zeland.

Na ljetno računanje vremena prelazi gotovo i cijeli SAD, Kanada i Australija osim pojedinih saveznih država odnosno pokrajina u njima. Na području SAD-a to su Arizona i Havaji, u Kanadi Yukon i Saskatchewan, a Australiji su Zapadna Australija, Queensland i New Territory.

Ljetno računanje vremena bit će na snazi do 29. listopada 2023.

B.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.