2 min. čitanja

U Korčuli obilježen međunarodni Dan Mediterana

U Korčuli obilježen međunarodni Dan Mediterana
Foto: Lana Filippi Brkić

Međunarodni Dan Mediterana i ove je godine obilježen u Korčuli bogatim kulturnim programom u organizaciji Centra za kulturu Korčula, Gradskoga muzeja Korčula i Marko Polo centra.

U dvorani Centra za kulturu Korčula, 27. studenoga, prikazan je film snimatelja Dimitria Medvedeva o korčulanskom jedrenjaku "Elena" sagrađenom u korčulanskom brodogradilištu 1887. godine, a sada u vlasništvu obitelji Frana
Gugića iz Račišća koji ga je obnovio i udahnuo mu novi život.

Dobrovoljni doprinos išao je u korist Lige protiv raka Korčula-Pelješac-Lastovo-Mljet čije su članice pripremile prigodni domjenak za brojnu publiku.

Na dan obilježavanja Dana Mediterana, 28. studenoga, učenici trećih razreda Osnovne škole Petra Kanavelića Korčula posjetili su Centar za kulturu Korčula gdje su ih voditelj Marko Pola centra Vicko Marelić i ravnateljica Centra za kulturu Korčula Lana Filippi Brkić, upoznali s važnosti obilježavanja Dana Mediterana u Korčuli, jačanju mediteranskog identiteta i suradnje među državama Sredozemlja.

Učenici su razgledali i izložbu fotografija učenika Srednje škole Petra Šegedina, polaznika fotoradionice Dee Botice "Fotoradionica o otoku", koji su sudjelovali u međunarodnoj kampanji obilježavanja Dana Mediterana pod naslovom "Pronađi Mediteran u svom gradu" objavom pojedine fotografije na Instagram profilu Centra za kulturu, ali i postavljenom izložbom fotografija u Centru za kulturu.

Šetnjom kroz grad učenike su upoznalo s lokacijama četiri korčulanska brodogradilišta nakon čega su posjetili korčulansku lođu iz 15. st. u kojoj je stalni postav izložbe "Korčulanska drvena brodogradnja", autora Duška Kalogjere i Lane Filippi Brkić koja ih je upoznala s bogatom povijesti korčulanske brodogradnje.

Učenici su zainteresirano slušali o korčulanskim brodograditeljima, pomorcima i svim ostalim zanatlijama vezanima uz brodogradnju i velikim jedrenjacima izgrađenima u Korčuli koji su plovili svim morima svijeta. Zahvaljujući njima Korčula je uvijek bila dio svjetskih tokova i dio Mediterana. Nakon odigranog kviza i dobivenih slatkih nagrada učenici su sa svojim nastavnicama, Meri Amadeo i Petrom Prvulović, posjetili i Marko Polo centar gdje ih je voditelj centra Vicko Marelić upoznao sa stalnim postavom interpretacijskog centra i najvažnijim ciljem obilježavanja Dana Mediterana, a to je upravo očuvati hrvatsku obalu Jadranskog mora kao dijela Mediterana, kao i kulturu i tradiciju, za buduće generacije.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.