1 min. čitanja

U Konavlima potpisan sporazum o suradnji za projekt pokušališta za mandarine i druge agrume

U Konavlima potpisan sporazum o suradnji za projekt pokušališta za mandarine i druge agrume
Foto: Visit.cavtat-konavle.com

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u radnom posjetu Dubrovačko-neretvanskoj županiji, u palači Ranjina je u nazočnosti župana Nikole Dobroslavića i zamjenika župana Joška Cebala, načelniku Općine Konavle Boži Lasiću uručila Odluku o odabiru područja na kojem će se provesti komasacija.

Po uručenju navedene odluke, župan Nikola Dobroslavić i ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Darja Sokolić potpisali su Sporazum o suradnji za projekt pokušališta za mandarine i druge agrume.

- Ovo je vrlo važna odluka i ja želim čestitati i zahvaliti Općini Konavle i Dubrovačko-neretvanskoj županiji na ovom iznimnom uspjehu i nastojanjima u realizaciji komasacije Konavoskog polja. Činimo velike korake naprijed u realizaciji strateških projekata. Moram istaknuti i svoje zadovoljstvo projektom pokušališta i uspostavom Centra za agrume u dolini Neretve. Riječ je o pokusnim nasadima agruma na kojima će se, uz pomoć znanosti te struke, testirati sorte, kao i nove tehnologije i tehnike. Dolazit će se do utemeljenih zaključaka u svrhu proizvodnje i trženja agruma, i na kraju konkurentnosti neretvanskih agruma koji čine najveći dio, odnosno više od 90 posto hrvatske proizvodnje - istaknula je Vučković.

Dobroslavić je iskazao zahvalnost Ministarstvu poljoprivrede na podršci u svim važnim projektima za Dubrovačko-neretvansku županiju u kojoj je, nakon turizma, poljoprivreda najvažnija gospodarska grana.

- Obaveza Dubrovačko-neretvanske županije je pronaći zemljište i sredstva, a HAPIH (Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu) će osigurati stručnu komponentu, to jest odabir i testiranje novih sorti te preporuku proizvođačima što saditi u budućnosti. Ministarstvo poljoprivrede, kako smo dogovorili, nosit će financijska sredstva za izgradnju budućeg Centra za agrume - rekao je Dobroslavić.

Načelnik Konavala Božo Lasić istaknuo je kako priprema projekta komasacije Konavoskog polja traje više od dvije godine te kako je riječ u prvoj komasaciji u Republici Hrvatskoj nakon dugog niza godina.

Ravnateljica HAPIH-a Darja Sokolić kazala je kako  je potpisani sporazum s Dubrovačko-neretvanskom županijom temelj za napredak suradnje u cilju razvoja proizvodnje agruma u ovom području.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.