4 min. čitanja

U Jadranu se na čak 21 lokaciji nalazi odbačeno oružje i streljivo!

U Jadranu se na čak 21 lokaciji nalazi odbačeno oružje i streljivo!
Foto: EMODnet / Screenshot

Iako o tome nema preciznih evidencija s javno dostupnim podacima ili kartama, u Jadranskom moru postoje područja na koja je u novijoj povijesti odbačeno neiskorišteno oružje i streljivo, a prema podacima Europske mreže za promatranje i podatke o moru (EMODnet), u pitanju je čak 21 lokacija na hrvatskom dijelu mora.

Ukupna površina o kojoj je riječ, prema toj karti, u hrvatskom dijelu Jadrana veća je od 386.000 hektara, a u to je uključen i epikontinentalni pojas.

Baza podataka

Taj je podatak iznesen u studiji koja je predstavljena ovaj tjedan u Zagrebu pod nazivom "Akcijski plan za obnovljive izvore energije na moru u Hrvatskoj", jer se ta područja trebaju isključiti iz razmatranja potencijalnih zona za gradnju vjetroelektrana na moru, o čemu je govorio stručnjak Oikona - Instituta za primijenjenu ekologiju Zoran Poljanec, piše Jutarnji list.

EMODnet čini mreža organizacija koje su podržane u sklopu europske integrirane pomorske politike, a zajednički rade na promatranju mora, procesuiranju podataka prema međunarodnim standardima te ih potom objavljuju i dostupni su bez naknade online.

Baza podataka o odbačenoj municiji stvorena je 2018. godine iz nekoliko izvora, a obnavlja se jednom godišnje. Sadrži podatke o točkama ili poligonima na kojima je municija na dnu europskih mora, a tamo gdje postoje informacije o tome, navodi se i vrsta municije, opis te udaljenost od obale.

Izbjeći nesreće

Na pretraživoj karti na EMODnetu područja s odbačenom municijom u Jadranskom moru označena su samo kao osjenčani četverokuti, trokuti i krugovi, ali nema podataka o tome koja je vrsta municije odbačena, nego samo na koliko se metara od obale te zone nalaze, bilo da su u hrvatskom teritorijalnom moru ili isključivo u gospodarskom području. Prve su od tih zona u razini istarske obale, potom Lošinja i Kornata, sve do krajnjega juga.

Na talijanskoj strani Jadrana su četiri lokacije označene žutom bojom s nacrtanom bombom, što označava, prema informaciji objavljenoj uz te lokacije, da je riječ o odbačenoj kemijskoj municiji, a tako označenih lokacija nema na hrvatskoj strani Jadrana.

U studiji koju je objavilo udruženje Obnovljivi izvori energije Hrvatska, piše da je neiskorišteno oružje i streljivo u Jadransko more odbacivano od Prvog svjetskog rata do Domovinskog rata i NATO-ovih operacija u Srbiji, a objavljena je i karta.

"Potencijalni utjecaj takvog odbačenog oružja i streljiva na OIE (obnovljive izvore energije, op. ur.) na moru može biti razoran. Kako bi se izbjegle bilo kakve nesreće tijekom faze gradnje, nositelji projekata trebali bi rano stupiti u kontakt s Ministarstvom obrane kako bi sigurno otkrili i izbjegli rizična područja" preporučili su stručnjaci studije. Trenutačno, međutim, nema izravne opasnosti.

U Hrvatskoj, naime, još ne postoje planovi pa stoga ni projekti za gradnju vjetroelektrana na moru, ali je u spomenutoj studiji identificirano da bi u sjevernom dijelu Jadrana, kraj istarske obale, moglo biti za to pogodno pet zona gdje su dubine mora do 60 metara, a riječ je o približno 1260 četvornih kilometara, piše Jutarnji.

Dijelovi oružja zapinjali i u mrežama ribara

Odbačena konvencionalna i kemijska municija (bojni otrovi) i oružje na dnu mora bila je nekoliko puta tema tekstova u hrvatskim medijima, a to je i problem o kojem se češće govori na europskoj razini otkad je počela gradnja vjetroelektrana na sjeveru Europe.

U prošlogodišnjem tekstu o Baltičkom moru, objavljenom u sklopu regionalnog programa sufinanciranog novcem EU, kaže se, primjerice, da je ono odlagalište tisuća tona kemijske i konvencionalne municije iz Drugog svjetskog rata, a povremeno se dijelovi nađu i u ribarskim mrežama.

Gordana Grgas

PROČITAJTE JOŠ:

DOZNAJEMO Ribar kod Splita izvukao 300 kg težak neeksplodirani torpedo iz Domovinskog rata!
Uobičajen dolazak s pučine za splitskog ribara Marina Ivića i njegovu koćaricu Grmalj, ovog vikenda nije bio nimalo ugodan zadatak. S dna mora povukao je golemo eksplozivno sredstvo, koje po još svježoj boji, tek manjoj koroziji i obraštaju, mora biti novijeg datuma. U mreži je, kaže, znao…
Čisteći podmorje izvadili ogromnu bombu, misleći da je bojler! Pirotehničar: “Mogla ih je ubiti!” | | Morski HR
ŠIBENIK - Šibenski aktivist Goran Šimić koji je proglašen i Ponosom Hrvatske prije nekoliko dana sa svojom je ekipom odradio još jednu u nizu ekoloških akcija u kojoj su očistili podmorje. Ne bi to
Samo 20 metara od obale turističkog mjesta velika bomba - Načelnica: “Prvi put čujem za to!”
Svega 20 metara od obale Lumbarde, popularnog turističkog mjesta na Korčuli, nalazi se protubrodska mina. Za nju u Općini nisu ni znali, a policija o cijelom slučaju šuti - Imamo bombu? Prvi put čujem za to. To su ozbiljne stvari, nemamo mi tu u Općini ni pištolj da
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.
//