3 min. čitanja

Samo 20 metara od obale turističkog mjesta velika bomba - Načelnica: "Prvi put čujem za to!"

Samo 20 metara od obale turističkog mjesta velika bomba - Načelnica: "Prvi put čujem za to!"
Foto: Udruga Zelene stope

LUMBARDA - Svega 20 metara od obale Lumbarde, popularnog turističkog mjesta na Korčuli, nalazi se protubrodska mina. Za nju u Općini nisu ni znali, a policija o cijelom slučaju šuti

- Imamo bombu? Prvi put čujem za to. To su ozbiljne stvari, nemamo mi tu u Općini ni pištolj da se bavimo tim stvarima - iznenadila se Marija Klisura, načelnica malene korčulanske općine Lumbarda na pitanje Nove TV zašto njihovu minu nitko ne vadi iz mora.

Pitala je Klisura i svoje kolege u Općini, gotovo svi su se čudili. Tek kad se raspitala kod lokalnih ronioca, dobila je potvrdu – uz obalu Lumbarde doista se nalazi poveća protubrodska mina.

Za razliku od nedavnog slučaja u Rijeci kada su zbog mine u moru evakuirali cijeli dio grada, za minu u Lumbardi čini se nikoga nije previše briga. Na njezinu prisutnost upozoravala je udruga Zelene stope čiji su je aktivisti snimili još prije nekoliko godina i svako malo se uvjere da je mina još uvijek svega dvadesetak metara od obale.

- Provjeravamo je svake godine, još je uvijek tamo. Prijavili smo je policiji, bilo je nekih govorkanja da će je vaditi nakon što prođe turistička sezona, ali to je bilo još prije par godina - priča Romeo Ibrišević, jedan od aktivista udruge čija je misija čistiti prirodu od automobilskih olupina i ostalog zagađenja. No, protubrodska mina na dnu mora za njih je ipak previše.

Do mine koja se nalazi između popularne plaže Lumbarda i rta Ražnjić u sezoni često stigne i skupina ronilaca. “Čak i da ta mina i nije opasna, turistima nije svejedno kad je ugledaju”, kaže nam Ibrišević.

Foto: Udruga Zelene stope

Na pitanje policiji zbog čega se protubrodska mina ne vadi iz podmorja tog malog turističkog raja, ni nakon više od tjedan dana nije stigao nikakav odgovor.

U MUP-u su  najprije uputili na PU dubrovačko-neratvansku. U dubrovačkoj policiji su, međutim, ipak po odgovor morali do MUP-a, jer su u tu priču uključeni hrvatski policijski stručnjaci koji se bave ovakvim osjetljivim stvarima. Niti 10 dana nije bilo dovoljno da netko objasni zbog čega se davno locirana i prijavljena mina još uvijek nalazi u moru uz obalu Lumbarde.

Više sreće nije imala ni načelnica Klisura koja se također raspitivala u policiji o ovoj mini. Informacije o opasnosti te naprave još čeka, piše Dnevnik.hr.

Ivo Mileusnić, stručnjak iz Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, na osnovu fotografije i videa zaključuje da je riječ o njemačkoj kontaktnoj mini.

- Takve stvari su inače jako opasne, ali ne znam u kakvom je stanju konkretno ova. One su postavljane i u vrijeme Prvog i Drugog svjetskog rata, tako da ih u Jadranu ima popriličan broj - kaže Mileusnić.

Slične mine nerijetko dižu i ribari svojim mrežama pa obavijeste policiju, no nerijetko ih i vrate u more da izbjegnu proceduru.

Prema nekim procjenama, u ovom je slučaju riječ o njemačkoj mini SAG 1 u kojoj bi moglo biti pedesetak kilograma eksploziva. Na njoj je vidljiv serijski broj 134, a pretpostavlja se da je još aktivna.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

DOZNAJEMO Ribar kod Splita izvukao 300 kg težak neeksplodirani torpedo iz Domovinskog rata!
Uobičajen dolazak s pučine za splitskog ribara Marina Ivića i njegovu koćaricu Grmalj, ovog vikenda nije bio nimalo ugodan zadatak. S dna mora povukao je golemo eksplozivno sredstvo, koje po još svježoj boji, tek manjoj koroziji i obraštaju, mora biti novijeg datuma. U mreži je, kaže, znao…
Bomba u Rijeci bila je teška 986 kilograma s 690 kilograma eksploziva!
Po završetku uspješno provedene akcije izmještanja i neutralizacije bombe iz riječke luke, danas je u Gradskoj vijećnici grada Rijeke održana konferencija za medije. Uz gradonačelnika Rijeke, Marka Filipovića i Hinka Mancea, načelnika Stožera civilne zaštite Grada Rijeke na konferenciji s…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.