5 min. čitanja

DOZNAJEMO Ribar kod Splita izvukao 300 kg težak neeksplodirani torpedo iz Domovinskog rata!

DOZNAJEMO Ribar kod Splita izvukao 300 kg težak neeksplodirani torpedo iz Domovinskog rata!
Foto: Marin Ivić

SPLIT - Uobičajen dolazak s pučine za splitskog ribara Marina Ivića i njegovu koćaricu Grmalj, ovog vikenda nije bio nimalo ugodan zadatak. S dna mora povukao je golemo eksplozivno sredstvo, koje po još svježoj boji, tek manjoj koroziji i obraštaju, mora biti novijeg datuma.

U mreži je, kaže, znao izvući svašta, pa je tako i ovaj put mislio da je - bačva:

- Izvukli smo ga s 57 metara dubine, na udaljenosti 3 nautičke milje od Splita, prema Splitskim vratima - kaže nam Marin Ivić.  

Deaktivacija u splitskoj luci, bez evakuacije i znanja javnosti!

- Kad smo je ubacili u brod, javili smo policiji i doveli napravu do Splita. Imala je 250-300 kg eksploziva s upaljačem. U splitskoj luci su došli pirotehničari i na brodu izvadili upaljač i tako je deaktivirali, a sve je trajalo oko uru vrimena. Rekli su mi da to nije bilo nimalo bezazleno. Dok su oni to radili, mi smo se morali maknuti s broda. Kako su mi ispričali, najvjerojatnije se radi o torpedu kojim su naši gađali razarač Split - priča nam splitski ribar.

Na pitanje kako se osjećao i je li mu ovo prvi put da je izvukao ovakav zlokobni "ulov", odgovara:

- A šta ću, šta je tu je. Kad smo to izvlačili, mislio sam da je bačva. Tko je očekivao ovo u mreži! Događale su nam se ovakve situacije i prije, ali bile su to manje bombe i više-manje u raspadu. Na ovom području nikad ništa ovako nismo izvadili iz mora, ali jesmo više na jugu Hrvatske, kod Molunta - priča nam Ivić.

Splitska policija: "Radi se o glavi torpeda"

Događaj se zbio još u četvrtak 16. ožujka, no izvješća iz splitske policije nije bilo. Zašto je sve obavijeno velom tajne? Poslali smo upit da nam pojasne što se dogodilo.

- Policijski službenici Postaje pomorske policije su dana 16.03.2023.g., oko 19,15 sati zaprimili dojavu kapetana kočarice kako je tijekom ribarenja u Bračkom kanalu u mreži uočio neeksplodirano eksplozivno sredstvo kojim je doplovio na vanjski vez luke Split gdje su odmah po primljenoj dojavi policijski službenici osigurali navedeno područje i pripremili za prihvat ribarice. Koćarici su pristupili policijski službenici Regionalne protueksplozijske jedinice Split- pirotehničari koji su utvrdili kako se radi o glavi torpeda nakon čega su već oko 22.00 sata s glave torpeda koji su isto neutralizirali na način da su uklonili upaljače i torpedo prevezli u prostor za skladištenje do uništenja. Pretpostavka je obzirom na vrstu i izgled sredstva da je u moru zaostalo iz vremena Domovinskog rata - odgovorili su nam na upit iz Splitsko-dalmatinske policije.

Ipak, o ovom slučaju doznali iz ribarskih krugova, ne i od policije. Prema splitskom MUP-u, do ovog našeg upita, događaj se nije ni zbio! Također, nismo dobili izvještaj o osiguranju sigurnosnog perimetra prilikom deaktivacije eksplozivnog sredstva, kao što je to bio slučaj u Rijeci ove nedjelje.

TORPEDO Moćni hrvatski izum koji je promijenio ratovanje na moru | | Morski HR
U Hrvatskom pomorskom muzeju Split izloženi su najvrijedniji primjerci torpednog naoružanja izrađeni u prvoj svjetskoj tvornici torpeda, onoj u Rijeci. Kustosi Muzeja Petra Blažević i

"Torpedo je dio vojne tajne iz Domovinskog rata"

Najvažniji dio torpeda s eksplozivnim punjenjem i upaljačem izvučen je na površinu, a onaj drugi njegov dio, krilca i motor, ostali su na morskom dnu.

No ovaj torpedo ima i svoju neispričanu priču.  

- Torpedni čamac je iz zaljeva Saldun ispalio je nekoliko (pretpostavlja se tri) torpeda na razarač Split. Nažalost, nisu pogodili. Zašto, ostaje vječni misterij. Nalazište je točno na tom području. Poklapa se - doznajemo iz upućenog izvora.  

- To su torpeda koja rade po kavitaciji, odnosno rade na šum propelera. Razarač Split je bio usidren ispred grada. Topništvo je trebalo s kopna udariti prema razaraču, kako bi ga se pokrenulo, no to nikad nisu napraivili. Najveći problem je bila komunikacija i koordinacija između postrojbi, pa topništvo nije odradilo posao. Znate, tada nismo imali mogućnost enkripcijske komunikacije kao danas, već se sve odvijalo preko motorola, pa su i neprijatelji mogli čuti našu komunikaciju. Torpeda su s vremenom ostala bez goriva i pala na dno - pojašnjava.

- Da je razarač Split pogođen, na strategiji se ne bi dobilo ništa, nego simbolički, ali da su ga pogodili i potopili, možda bi došlo do odmazde prema gradu i zato je ovo bilo u domeni vojne tajne, kao što su i sva minska oružja u domeni tajnosti. Vi primjerice sve možete doznati o ratnim brodovima, ali o minama - ne. Ovo je bila i unutar vojske tajna operacija, jer su brodovi morali isploviti iz Šibenika i akcija nije bila nimalo jednostavna. Ipak, povijest znamo i JRM se ubrzo povukla iz ovog dijela Jadrana - završava nam pojašnjenje o okolnostima događaja isti izvor. .

Da je uspio, danas bi ispred Splita bila izvrsna ronilačka atrakcija, a za JRM bi to bio udarac sličan onom pri ukrajinskom potapanju Moskve u Crnom moru. No, slaže se i naš sugovornik, vjerojatno s puno krvavijim posljedicama po grad Split.

Ribar je, stoga, izvukao i zanimljiv, ali i izrazito opasan komad povijesti. Ostaje pitanje, zašto javnost nije upoznata s tim?

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Bomba u Rijeci bila je teška 986 kilograma s 690 kilograma eksploziva!
Po završetku uspješno provedene akcije izmještanja i neutralizacije bombe iz riječke luke, danas je u Gradskoj vijećnici grada Rijeke održana konferencija za medije. Uz gradonačelnika Rijeke, Marka Filipovića i Hinka Mancea, načelnika Stožera civilne zaštite Grada Rijeke na konferenciji s…
Umirovljeni pilot: “Nije bila mina, već avionska bomba”, a nije uništena u Kvarnerskom, već Riječkom zaljevu
Povodom masovnih objava krivih informacija, za koje je velikim dijelom kriva i služba za informiranje unutar Ministarstva unutarnjih poslova, moramo se ispričati jer smo sve do pojave snimke avionske bombe iz Drugog svjetskog rata koja je pronađena u riječkoj luci, i mi objavljivali ono što…
VIDEO Specijalci uz bombu i riječkoj luci - Objavljena snimka akcije
Ronioci specijalne policije provode aktivnosti izmještanja mine i pripreme za njezino tegljenje na lokaciju na kojoj će biti neutralizirana. Zvukom sirene jutros u 06.09 sati, označen je početak akcije izmještanja mine zaostale iz Drugog svjetskog rata koja se nalazi u riječkoj luci, a potom i njez…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.