3 min. čitanja

U Istri cijene lete u nebo – kuglica sladoleda prati litru benzina, a za pizzu ćemo izdvojiti čak 80 kuna

U Istri cijene lete u nebo – kuglica sladoleda prati litru benzina, a za pizzu ćemo izdvojiti čak 80 kuna
Foto: Pixabay / mintchipdesigns / Ilustracija

PULA – Strahoviti val poskupljenja namirnica i energenata doveo je i do porasta cijena brojnih proizvoda i usluga, što se, naravno, najviše odrazilo na ugostiteljske objekte, pa tako i na džepove njihovih gostiju. Velik broj ugostitelja bio je primoran podignuti svoje cijene, budući da se suočavaju s ogromnim računima energenata, posebice struje i plina, kao i sa značajnim porastom nabavnih cijena, prijevoza i goriva.

Ugostitelji su svjesni da građanima ne rastu plaće, no morali su, kako ističu, povući takav potez da bi mogli koliko toliko normalno funkcionirati i isplaćivati plaće svojim radnicima. Prvi udarac na poslovanje već su pretrpili tijekom epidemije koronavirusa, a ovo je, kažu, samo nastavak. No, jesu li s povišenjem svojih cijena neki ipak pretjerali?

Uz porast cijene kave, o čemu se posvuda pisalo proteklih mjeseci, dolaskom toplijeg vremena taj su primjer odlučile slijediti i slastičarnice. Cijena kave uvijek je nekako pratila cijenu benzina, a po svemu sudeći, to se u posljednje vrijeme definitivno odnosi i na kuglicu sladoleda, koja u nekim slučajevima i premašuje litru benzina. Posljednjih tjedana benzin i dizel u Hrvatskoj su varirali od 12 do 15 kuna za litru, a tu se negdje kreću i kuglice sladoleda, piše Glas Istre.

Neke od slastičarnica su cijenu kuglice u odnosu na prošlogodišnju povisile i za 3 kune, pa tako najveća cijena sladoleda na koju smo naišli u centru Pule iznosi čak 15 kuna! To znači da, ukoliko se četveročlana obitelj odluči počastiti odlaskom na sladoled i svatko uzme samo jednu kuglicu, to mini zadovoljstvo koštat će ih ni manje ni više, nego 60 kuna. Ukoliko pak odluče uzeti dvije kuglice, cijena računa će se popeti i na 120 kuna. Gotovo je nezamislivo da se za jednu kuglicu najdraže ljetne slastice nekad, i to ne tako davno, trebalo izdvojiti 3 do 5 kuna.

Obilaskom pulskih slastičarnica, pa i onih u Fažani, primjetno je da su gotovo sve povisile cijene sladoleda. Najčešće je to za dvije kune, no raspon povećanja kreće se od jedne do tri kune.

– Cijena sladoleda je sad 10 kuna, prošle je godine bila prvo 8 pa 9 kuna, a kolači su trenutno po 10 i 12 kuna. Čujte, cijene svakog dana idu gore, od brašna, ulja, šećera, plina, struje, sve se povisuje. Morali smo podići cijene da ne bi radili s gubitkom, moramo biti barem u malom plusu – kaže vlasnik jedne slastičarnice.

– Razlog poskupljenja je taj što su poskupjele sve cijene sirovina i energenata, kao i dobavljači. Podižu se i plaće naših djelatnika da bi ih zadržali, pa moramo podići i cijene naše usluge. Mi imamo trenutnu cijenu sladoleda od 10 kuna, a prošle godine je bila 8 i 9 kuna. Morat ćemo poskupjeti i cijenu pizza, baš i razmišljamo da to učinimo ovih dana. Otvorili smo fast food s pizza cutom i kebabom. Ondje držimo cijenu komada pizze po 6 kuna u vrijeme akcije “happy hour” zbog školaraca koji dolaze na marendu, ali morat ćemo tijekom sezone podići na 10 do 11 kuna – objašnjava vlasnik ugostiteljskog objekta.

Uz sladoled, jedan od omiljenih gušta su i pizze. Nekad je bilo normalno za pizzu dati do 50 kuna, a sada se cijena penje i na 80 i više. Pritom će neki reći da nisu sve pizze iste i da takve, veće cijene od prosjeka, dostižu gourmet pizze, koje imaju kvalitetnije sastojke, od brašna na dalje.

– Ne možeš imati uvijek istu zaradu. Kad stane rat, doći će sve na svoje. Mi idemo na to da dajemo pristojne cijene za ono što nudimo, da nije preskupo gostima. Mnogi udaraju prevelike cijene, pa im gosti neće drugi put doći – ističe jedan od ugostitelja.

Neki pak razmišljaju na način da su im najvažniji gosti koji dolaze tijekom cijele godine, jer se od toga živi, a ne od dva do tri mjeseca turističke sezone.

Z.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Turisti ocijenili da je ova hrvatska atrakcija precijenjena
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.