2 min. čitanja

U e-Savjetovanju objavljen Pravilnik o stručnom osposobljavanju pomorskih i lučkih redara

U e-Savjetovanju objavljen Pravilnik o stručnom osposobljavanju pomorskih i lučkih redara
Foto: Morski HR

Nakon što je u srpnju Republika Hrvatska konačno dobila novi, konkretniji i rigorozniji Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama, za njegovu primjenu trebalo je još donijeti niz podzakonskih akata, a jedan od njih svakako je Pravilnik o stručnom osposobljavanju pomorskih i lučkih redara, koji je upravo objavljen na e-Savjetovanju.

Ovim Pravilnikom propisuje se način provođenja i program stručnog osposobljavanja za obavljanje poslova nadzora pomorskog dobra u općoj upotrebi koje će obavljati pomorski redar i čuvar zaštićenih dijelova prirode te za obavljanje poslova nadzora nad provedbom reda u luci otvorenoj za javni promet koje će obavljati lučki redar.

Cilj stručnog osposobljavanja je stjecanje znanja i vještina potrebnih za samostalnu provedbu nadzora nad provedbom odluke o redu na pomorskom dobru i unutar zaštićenog dijela prirode, nadzora nad provedbom pravilnika o redu u luci, druge poslove određene odlukom o redu na pomorskom dobru i pravilnikom o redu u luci.

Lučki redar će tako biti ovlašteni službenik lučke uprave koji je osposobljen za obavljanje poslova nadzora nad provedbom reda u luci otvorenoj za javni promet na temelju Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama i ovog Pravilnika.

Pomorski redar je ovlašteni službenik upravnog tijela jedinice lokalne samouprave, odnosno ovlašteni službenik čuvarske službe javne ustanove koja upravlja zaštićenim dijelom prirode, koji je osposobljen za obavljanje poslova nadzora pomorskog dobra u općoj upotrebi na temelju Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama i ovog Pravilnika.

Kandidatu koji je položilo stručni ispit za pomorskog ili lučkog redara, Ispitno povjerenstvo Ministarstva mora izdaje potvrdu o uspješno završenom stručnom osposobljavanju kojom se dokazuje osposobljenost za obavljanje službe.

Detalje o kandidatima, stručnim ispitima i osposobljavanju za pomorske i lučke redare, kao i komentare i prijedloge na e-Savjetovanju, možete ostaviti OVDJE.

J.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Nakon dva desetljeća Hrvatska dobila novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama
Nakon dva desetljeća, Hrvatska je u petak dobila novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama, koji će, uvjeravao je resorni ministar pridonijeti modernom, razboritom i odgovornom upravljanu pomorskim dobrom. Sabor je Zakon donio sa 78 glasova ‘za’, bez oporbe koja je napustila sabornicu ustrajava…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.