2 min. čitanja

Nakon dva desetljeća Hrvatska dobila novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama

Nakon dva desetljeća Hrvatska dobila novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama
Foto: Lucian Petronel Potlog / Unsplash / Sabor TV / Screenshot

Nakon dva desetljeća, Hrvatska je u petak dobila novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama, koji će, uvjeravao je resorni ministar pridonijeti modernom, razboritom i odgovornom upravljanu pomorskim dobrom.

Sabor je Zakon donio sa 78 glasova 'za', bez oporbe koja je napustila sabornicu ustrajavajući na izvanrednoj sjednici zbog štrajka u pravosuđu i plinske afere.

Novi zakon o pomorskom dobru donosi niz novosti, najveća je promjena postupka davanja koncesija te da se koncesija na zahtjev za gospodarsko korištenje pomorskog dobra može dati na najdulje pet godina.

Novosti su i oko definiranja plaža, morske plaže sada se dijele na javne, prirodne i uređene te posebne namjene, a hotelskih više nema. Morske plaže moraju biti dostupne svima te se na njima ne smije naplaćivati ulaz.

Novim se zakonom ukidaju koncesijska odobrenja i uvode dozvole koje daje općinsko ili gradsko vijeće na temelju javnog natječaja.

Osniva se ustanova za upravljanje pomorskim dobrom, te stručni savjet za planiranje i gradnju na pomorskom dobru, uvodi se pojam ekološke štete i odgovornosti za nju.

Uvodi se i jedinstvena lučka tarifa te pomorski redari koji nadziru provedbu odluke o redu na pomorskom dobro, kao i lučki redari koji nadziru provedbu reda u lukama otvorenim za javni promet.

Definirano je i da nadzor pomorskog dobra u zaštićenim dijelovima prirode provode čuvari zaštićenih dijelova prirode.

Sabor je bez rasprave potvrdio šest amandmana koje je na predloženi zakon podnijela Vlada, a koji postaju sastavnim dijelom zakona.

Njima su apsolvirani amandmani Kluba HDZ-a te zastupnika Danice Baričević (HDZ) i Hrvoja Zekanovića (HDS), o čemu je sinoć prvi izvijestio Morski HR.

Traženo je da se izdavanje dozvola na pomorskom dobru omogući državnim i županijskim lučkim upravama unutar lučkog područja, a gradovima i općinama izdavanje dozvola na pomorskom dobru na područjima gdje zaštićeni dijelovi prirode obuhvaćaju građevinska područja unutar naselja i značajnog krajobraza.

Nakon Vlade, i Sabor je odbio stotinjak amandmana koje su oporbeni zastupnici podnijeli na predloženi zakon.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

DOZNAJEMO Zlatni rat i ostala zaštićena područja neće se oduzimati lokalnoj upravi!
Morski HR dobio je garanciju od visokog izvora u Vladi Republike Hrvatske da će zaštićena područja poput plaže Zlatni Rat u Bolu na Braču i dalje ostati na upravljanju lokalnoj upravi. Naime, posljednjim izmjenama Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama zaštićenom krajobraznom plažom trebala…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.