2 min. čitanja

Tvrtka koja Obonjan oglašava kao "privatni otok" zbog lažnog oglašavanja krši hrvatske zakone!

Tvrtka koja Obonjan oglašava kao "privatni otok" zbog lažnog oglašavanja krši hrvatske zakone!
Foto: Google/Earth

Jučer smo pisali o nevjerojatnoj situaciji u kojoj se Tvrtka Obonjan Rivijera d.d. odlučila na svjesno laganje kako bi privukla strane goste na otok koji su pritom proglasili privatnim.

Ne samo da su svjesno obmanjivali ljude plasiranjem informacije kako se radi o nekakvom privatnom otoku, nego su svojim djelovanjem direktno prekršili i Zakon RH. Dakle radi se doslovno o ilegalnom pothvatu s ciljem stjecanja nekakve materijalne koristi i nevjerojatnom kršenju Zakona koje može rezultirati vrlo ozbiljnim posljedicama pa čak i kaznom zatvora do dvije godine. Ovo je u svakom slučaju primjer lažnog (zavaravajućeg) oglašavanja opisanog u Zakonu o nedopuštenom oglašavanju, NN43/09 koje je kažnjivo.

Zakon o nedopuštenom oglašavanju u članku 3. kaže:

- zavaravajuće oglašavanje je bilo koje oglašavanje koje na bilo koji način, uključujući njegovo predstavljanje, dovodi u zabludu ili je vjerojatno da će dovesti u zabludu osobe kojima je upućeno ili do kojih dopire pa je vjerojatno da će zbog toga utjecati na njihovo ekonomsko ponašanje, odnosno da zbog toga povređuje ili je vjerojatno da će povrijediti konkurente - kaže slovo Zakona.

A u članku 4. jasno zabranjuje ovu praksu:

- Zavaravajuće oglašavanje nije dopušteno - stoji u Zakonu.

Na ovo se vrlo jasno nastavlja i Kazneni Zakon RH koji u članku 255. za ovakvo ponašanje predviđa i kažnjavanje:

- Tko u ponudi robe ili usluga upućenoj širem krugu osoba navede neistinite ili nepotpune podatke koji su bitni za sklapanje ugovora i mogu razumnog potrošača dovesti u zabludu kaznit će se kaznom zatvora do dvije godine - stoji u Kaznenom Zakonu.

J.T.

PROČITAJTE JOŠ:

PRIVATE ISLAND Tvrtka koja upravlja Obonjanom nam priznala: “Namjerno lažemo da je otok privatan kako bi privukli goste!”
OBONJAN je prekrasan otok koji se nalazi u Šibenskom arhipelagu preko puta Zlarina i svakako nije privatan. Znaju to i u tvrtki koja njime upravlja, no svejedno javnosti plasiraju informaciju da se radi o - privatnom otoku za rajski odmor! Naprosto je nevjerojatno na što sve možete naići kad je

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.