2 min. čitanja

TUŽNA OBLJETNICA Dan kad je olujno more odnijelo 21 mladi život

TUŽNA OBLJETNICA Dan kad je olujno more odnijelo 21 mladi život
Foto: Jurica Gašpar

TRSTENIK/RAB/LOŠINJ – Kod otočića Trstenika, kada je u nevremenu zajedno s vlasnikom barke smrtno stradalo petnaestoro mladih Rabljana, učenika lošinjske srednje škole, prošlo je 58 godina. Njima u spomen u lošinjskoj luci Sv. Martin postavljena je spomen-ploča. Isto je napravljeno netom nakon nesreće na samom otočiću, između Cresa, Raba i Paga, gdje su u to vrijeme tada živjeli svjetioničari, a danas je i otok sablasno prazan.

27. travnja 1962. godine iznenadno orkansko nevrijeme iznenadilo je i lokalne stanovnike. Bilo je toliko snažno da je sve zajedno odnijelo 21 život!

Foto: Jurica Gašpar

Kod otočića Galuna, oko jedne milje ispred Stare Baške smrtno su stradala četiri dječaka i jedan mladić s otoka Krka. Njihova se brodica prevrnula i potopila.

Samo sat vremena poslije nevrijeme je nešto južnije od svjetionika Trstenik zahvatilo barku s osamnaestero učenika Ekonomske i Pomorske škole u Malom Lošinju i vlasnikom brodice, koji su krenuli kući na Rab za Praznik rada.

Foto: Jurica Gašpar

Samo troje srednjoškolaca uspjelo se spasiti. Prvi je vijest o brodolomu javio učenik Marijan Pičuljan koji je jedini uspio doplivati do Trstenika, gdje je tad bio dežuran Zdenko Fatović, svjetioničar sa Sestrunja.

Foto: Jurica Gašpar

Iako je bilo nevrijeme, organizirana je potraga, ali nažalost sa zakašnjenjem. Do ribarskog broda „Srdela“ doplivala je hrabra djevojčica Marica Matić, koja je nakon četiri sata borbe pobijedila olujno more. Uspjela je to i Nataša Valovičić.

Doplivala je nakon dva sata do ribarskog broda. Ostalima nije bilo traga.

Foto: Jurica Gašpar

U spomen na tu veliku tragediju, na istočnoj punti Trstenika podignut je spomenik stradalim maturantima.

Foto: Jurica Gašpar

Smrtno stradali Franjo Blagdan, Marija Debelić, Ljiljana Debelić, Ante Franelić, Tomislav Karlić, Mirjana Keko, Tereza Kordić, Josip Kuparić, Marija Mikelić, Ljubica Mikelić, Nikola Pereza, Slavko Španjol, Ivan Španjol, Ljubica Španjol i Smiljka Travaš i vlasnik brodice Josip Španjol.

Iz knjige “Legende svjetla

Spomenik nastradaloj mladosti na otočiću Trstenik / Foto: Jurica Gašpar

I jutros se manja delegacija, zbog već poznatih epidemioloških razloga, uputila prema Trsteniku gdje će položiti vijenac u more i zapaliti svijeće pred spomenikom…

Jurica Gašpar, prof.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.