2 min. čitanja

Turizam u 2023. bilježi snažan uspon ali i nove rekorde

Turizam u 2023. bilježi snažan uspon ali i nove rekorde
Foto: Boris Kačan

Vrhunac turističke sezone, prema svim prognozama, bit će bolji nego lani, a to uključuje i turističke prihode. Koliko su oni važni za Hrvatsku, govori i podatak o njihovu udjelu u ukupnom BDP-u koji iznosi visokih 18 posto, što je ujedno najveći udio u Europskoj uniji.

Prema konzervativnim procjenama Hrvatske narodne banke, povećanje prihoda od turizma ove bi godine moglo iznositi 'malo više od desetinu' prošlogodišnjeg iznosa, što bi značilo "malo više" od milijardu 300 milijuna eura. To znači da bi ovogodišnji prihodi od turizma mogli dosegnuti oko 14 i pol milijardi eura.

No, kako prikupljanje statističkih podataka dosta kasni, zasad imamo precizne podatke samo za prvu polovinu godine, u odnosu na isto razdoblje lani, rast prihoda, izračunao je HNB, iznosi 21, 4 posto, odnosno 3 milijarde 850 milijuna eura, što je na razini povećanja prihoda cijele lanjske godine. Hrvatska je, čini se, napravila veći iskorak u kvaliteti pa se ove godine očekuje mnogo bolja zarada od turizma nego lani, prenosi Dnevnik HRT-a.

U ljepotama Dubrovnika još uživaju Amerikanci, Australci, Englezi. Cijene su prosječne, nama nije skupo. Hrana je odlična, usluga također, ljudi su gostoljubivi, turistički vodič prava je riznica znanja, rekla je Carol, gošća iz SAD-a.

Previše je ljudi, ali mjesto je divno. Nama Australcima je skupo jer naša valuta ne vrijedi mnogo, nadovezao se William, turist iz Australije.

Dobar je odnos cijene i kvalitete, posebice hrane. Čuli smo lijepe stvari o Hrvatskoj i zato smo ovdje, kazala je Julia, gošća iz Engleske.

Krstarili smo od Splita do Dubrovnika, doista vrijedi tog novca, ali osjetili smo pritisak zbog napojnica, dodala je.

Turisti kupuju i troše diljem Lijepe Naše pa ne iznenađuje da su veći prihodi od stranih turista. U pola godine uprihodili smo oko 700 milijuna eura više nego lani.

- Kako je bilo hladno, puhalo je tako da sa predsezonom ne možemo biti baš najzadovoljniji mi koji nemamo mjesta unutra. Cijene nisam podizao jer su bile relativno pristupačne - rekao je Mirsad Čeljo, ugostitelj iz Dubrovnika.

Rast prihoda za dvadesetak posto u prvoj polovini godine očito nije uvjetovan samo poskupljenjima. Mnogi su hotelijeri i ugostitelji podizali kvalitetu usluge i ponudili proizvode više dodane vrijednosti.

- Statistički kad gledamo a ovo nije cijela godina Ovo bi trebali biti fenomenalni rezultati , međutim kad gledamo u globalu imamo utjecaj inflacije koja se događa u okruženju, treba prebaciti težište što mi možemo uložiti od tih novaca i dobiti da stvorimo multiplikativni efekt turizma u druge sektore gospodarstva - objasnio je Aljoša Vitasović, profesor Fakulteta ekonomije i turizma iz Pule.

Veća turistička zarada od naše brzorastuće industrije za premijera je očekivana.

- Rezultati za prvih šest mjeseci su puno bolji nego prošle godine. Razgovarao sam jučer sa grčkim premijerom, i s premijerima Cipra i Malte i svi su se manje više na Mediteranu vratili na brojke iz 2019, prihodi su itekako bolji to će biti i kod nas i vjerujem da ćemo ove godine biti li-la s razinom dolazaka i noćenja i većoj zaradi što je doprinos rastu BDP-a - ustvrdio je premijer Andrej Plenković.

Turizam bilježi snažan uspon, pa su nam izgledni i novi rekordi, ne samo u broju turista, već u onom što je mnogo važnije, u porastu fiskaliziranih računa i većoj zaradi cijele turističke industrije.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.