2 min. čitanja

Turistička posezona u plusu, u studenome ostvareno 13 posto više dolazaka

Turistička posezona u plusu, u studenome ostvareno 13 posto više dolazaka
Foto: Ivan Brčić, Ministarstvo turizma i sporta

Tijekom 11 mjeseci realizirano gotovo 107 milijuna noćenja.

Prema prvim podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew), u Hrvatskoj je u studenome ostvareno više od 375 tisuća dolazaka i 941 tisuća noćenja, što u odnosu na isti mjesec prošle godine predstavlja rast od 13 posto u dolascima i 1 posto u noćenjima.

- Turistički rezultati koje ostvarujemo tijekom cijele ove godine potvrđuju nam kako ostvarujemo strateške ciljeve Vlade Republike Hrvatske kada govorimo o razvoju cjelogodišnjeg i regionalno uravnoteženijeg turizma. S obzirom na prekrasna blagdanska događanja diljem Hrvatske, sigurna sam kako ćemo ovu godinu zaključiti iznimno uspješno. Paralelno s uspješnim dovršetkom ove turističke godine već je realizirano i niz pripremnih aktivnosti za sljedeću, od sudjelovanja na sajmovima do predstavljanja na nizu tržišta te vjerujem kako ćemo i u 2024. ući s još snažnijim pozitivnim trendom razvoja našeg turizma tijekom cijele godine - istaknula je Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta.

- Hrvatski turistički sektor uspješno je zadržao trend rasta prometa i tijekom studenog te smo u vrlo pozitivnom ozračju ušli u posljednji mjesec u godini. U našoj su zemlji u tijeku atraktivni i zanimljivi adventski programi pa tijekom prosinca očekujemo pojačani turistički promet i brojne domaće i inozemne goste, posebice one s nama najbližih tržišta kao što su Slovenija, Italija, Mađarska, Austrija, Njemačka i druge. Naš je cilj da tijekom prosinca dodatno učvrstimo turistički rezultat Hrvatske, kako u smislu turističkog prometa, tako i u smislu prihoda koji će biti rekordni - izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, nadodavši kako je na emitivnim tržištima upravo krenula promotivna kampanja za poticanje bukinga i novih rezervacija za 2024.

Gledano po županijama, tijekom studenoga je najviše noćenja ostvareno u Istri (150.000), na Kvarneru (148.000) te Splitsko-dalmatinskoj županiji (129.000), dok je, gledano prema destinacijama, najviše noćenja u studenome ostvareno u Zagrebu, Dubrovniku, Splitu, Opatiji te Zadru.

U studenome su najviše noćenja ostvarili gosti s tržišta Hrvatske (314.000), Slovenije (87.000), Njemačke (64.000), Austrije (63.000) i BiH (56.000), a kada promatramo vrstu smještaja u studenome ja najviše noćenja ostvareno u hotelima (532.000) te objektima u domaćinstvu (190.000).

U kumulativu ostvareno 9 posto više dolazaka i 3 posto više noćenja

Prema podacima sustava eVisitor, od siječnja do kraja studenoga u Hrvatskoj je ukupno ostvareno 20.2 milijuna dolazaka i 106.8 milijuna noćenja, što u odnosu na lani predstavlja rast od 9 posto u dolascima i 3 posto u noćenjima, dok u odnosu na 2019. godinu navedeno predstavlja izjednačenje rezultata.

Pritom je u kumulativu u jadranskim županijama ostvareno 17.8 milijuna dolazaka i 102 milijuna noćenja, što u odnosu na lani predstavlja rast od 8 posto u dolascima i 2 posto u noćenjima, u Zagrebu je ostvareno 1.2 milijuna dolazaka (+21% u odnosu na lani) i 2.3 milijuna noćenja (+13% u odnosu na lani), dok je na ostatku kontinenta ostvareno 1.2 milijuna dolazaka (+15% u odnosu na lani) i 2.5 milijuna noćenja (+13% u odnosu na lani).

Najviše noćenja u kumulativu su ostvarili gosti s tržišta Njemačke, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Poljske i Češke.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.