3 min. čitanja

Topovnjača Dubrovnik s 32 člana posade krenula u četvrtu NATO misiju “Sea Guardian”

Topovnjača Dubrovnik s 32 člana posade krenula u četvrtu NATO misiju “Sea Guardian”
Foto: HRM/ D. Mišić

SPLIT – Raketna topovnjača „Dubrovnik“ sa trideset i dvoje članova posade četvrti je hrvatski kontingent koji će sudjelovati u NATO vođenoj operaciji „Sea Guardian“

Uz pripadnike Hrvatske ratne mornarice, svečanom ispraćaju 4. hrvatskog kontingenta (HRVCON) u operaciju „Sea Guardian“, održanom u četvrtak, 11. ožujka 2021., na sidrištu vojarne “Admiral flote Sveto Letica-Barba” u Splitu nazočio je načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj, savjetnik načelnika GS za zdravstvo general-bojnik Boris Zdilar te zapovjednik ZOS-a GS OSRH brigadni general Ivan Turkalj.

Foto: HRM/ D. Mišić

U prigodnom obraćanju admiral Robert Hranj istaknuo je da Oružane snage kontinuirano pokazuju da je hrvatski vojnik pouzdan saveznik i partner:

– Ovo će biti prilika vama pojedinačno da se dokažete i pokažete koliko ste dobri, a biti će prilika i svima zajedno da potvrdite ugled koji hrvatski vojnik, hrvatski mornar ima kod svojih prijatelja saveznika i partnera.“ Također, pripadnicima 4. HRVCON-a admiral je poručio je da su pred njima brojni izazovi te da će se od svakoga očekivati dobre pomorske vještine, taktička znanja i promišljeno djelovanje. „Uvjeren sam da će i za vama doći dobre ocjene, međutim, razmišljajte o tome da treba čuvati brod, sustave, i najvažnije – čuvajte jedni druge, jer vaša sigurnost je najvažnija – rekao je admiral Hranj.

Foto: HRM/ D. Mišić

Uz kratak osvrt na pripreme kontingenta koje su uspješno provedene unatoč specifičnim okolnostima zbog aktualne pandemije, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ivo Raffanelli pohvalivši pripadnike kontingenta na uloženim naporima u pripremama za ovu misiju posebno je istaknuo:

– Naš brod opet u Mediteranu, naš kontingent po četvrti put u operaciji potpore miru „Sea Guardian“ naš je kontinuirani doprinos zajedništvu članica NATO-a.

Zahvaljujući na ukazanom povjerenju, zapovjednik 4. HRVCON-a kapetan korvete Nikola Kuvačić istaknuo je:

– Vjerujem da će i ovaj kontingent doprinijeti povećanju kolektivne sigurnosti, unaprjeđenju slobode plovidbe te dodatnom unaprjeđenju odnosa sa NATO partnerima. Stoga od svih pripadnika tražim predanost, profesionalnost i požrtvovnost, kako bi zadaću riješili na najbolji način i sigurno se vratili u domovinu.

Foto: HRM/ D. Mišić

Hrvatski kontingent pridružit će se snagama NATO-a od 12. do 29. ožujka 2021. u dijelu operacije „FOCUS OPERATION-2“ (FOCOPS-2) kroz zadaće kojih je težište stvaranje cjelovite pomorske situacijske slike u cilju osiguranja zajedničke sigurnosti u području središnjeg Mediterana. Zapovjednik 4. HRVCON-a je kapetan korvete Nikola Kuvačić, dok je zapovjednik raketne topovnjače RTOP-42 „Dubrovnik“ poručnik bojnog broda Ivan Bosančić. Kontingent broji 32 člana od kojih je 30 pripadnika HRM-a, jedan pripadnik Obavještajne pukovnije, te jedan pripadnik Zapovjedništva za potporu.

Foto: HRM/ D. Mišić

Raketna topovnjača RTOP-42 ”Dubrovnik“ klase Helsinki u sastavu je Flote HRM-a. Brod je dužine 45 m, širine 8,9 m, dok je brzina koju dostiže 28 čvorova. Namjena broda je nanošenje raketnih udara po protivničkim brodovima te topničko djelovanje po ciljevima u zraku, na moru i na kopnu. Naoružan je s osam protubrodskih raketa RB-15B, pramčanim topom Bofors Mk1 57 mm i dva krmena protuzračna topa SAKO ZU 23 mm. Opremljen je i s dvjema puškostrojnicama PKT za blisku zaštitu. Ovo je njegov treći angažman u operaciji „Sea Guardian“, u kojoj je u rujnu prošle godine bio u ulozi zapovjednog broda. Sudjelovao je u brojnim međunarodnim vojnim vježbama u Italiji, Crnoj Gori, Albaniji.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Treći hrvatski kontingent vratio se iz operacije Sea Guardian
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.