2 min. čitanja

Treći hrvatski kontingent vratio se iz operacije Sea Guardian

Treći hrvatski kontingent vratio se iz operacije Sea Guardian
FOTO: D. Mišić, M. Siriščević

SPLIT – Treći hrvatski kontingent vratio se u utorak, 22. rujna 2020. godine iz Sredozemlja gdje je brodom Hrvatske ratne mornarice RTOP-42 „Dubrovnik“ sudjelovao u NATO-ovoj operaciji Sea Guardian.

Pripadnike 3. hrvatskog kontingenta na sidrištu vojarne “Admiral flote Sveto Letica-Barba” u Splitu pozdravili su, postrojeni na pramcima, članovi posada brodova Hrvatske ratne mornarice, dok ih je na sidrišnoj rivi dočekao zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ivo Raffanelli s načelnicima odjela Zapovjedništva i zapovjednicima postrojbi HRM-a.

FOTO: D. Mišić, M. Siriščević

Zapovjednik broda RTOP-42 „Dubrovnik“ je poručnik bojnog broda Ante Uljević, dok je zapovjednik ovoga kontingenta bio kapetan korvete Marinko Majić. Osim trideset i dva člana posade broda, u sastavu 3. HRVCON-a bio je i časnik za vezu u Zapovjedništvu MARCOM-a u Londonu.

Raketna topovnjača RTOP 42 „Dubrovnik“ u ovoj je misiji bio u svojstvu zapovjednog broda skupine, a u potpori su mu bile zračne snage i brodovi stalne NATO-ove skupine SNMG2. Od provedenih aktivnosti ističu se patroliranja u akvatoriju Malte zajedno sa zapovjednim brodom SNMG2 ESPS „Alvaro de Bazan“ Ratne mornarice Kraljevine Španjolske. Uz temeljne zadaće, kontingent je bio zadužen i za dostavljanje podataka o brodovima od posebnog interesa za NATO u području središnjeg Mediterana.

FOTO: D. Mišić, M. Siriščević

Uz navedeno, pripadnici HRM-a sudjelovali su i u vježbi MSAA (Maritime Situational Awareness and Approach), vježbovnim aktivnostima na temu prekrcaja tima za pregled sumnjivog broda u kojoj sudjeluje i civilno plovilo. Vježba je provedena po prvi puta nakon proglašavanja pandemije COVID-19.

Brod „Dubrovnik“ je u misiji bio angažiran od 3. do 21. rujna 2020. godine, a provodio je neborbene zadaće. Tijekom šesnaest dana koliko je proveo u plovidbi, prešao je 3540 NM kroz 186 sati dnevne te 160 sati noćne plovidbe. Ovo je njegov drugi angažman u operaciji Sea Guardian, a sudjelovao je u niz međunarodnih vojnih vježbi u zemlji i inozemstvu.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Ispraćaj broda HRM-a u NATO operaciju Sea Guardian
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.