6 min. čitanja

TIJAT Ruzinavi brod u Šibeniku - Doznali smo kakva će biti njegova daljnja sudbina!

TIJAT Ruzinavi brod u Šibeniku - Doznali smo kakva će biti njegova daljnja sudbina!
Foto: Morski HR

ŠIBENIK - Ljubitelji omiljenog broda Jadrolinije, Tijat, došli su na svoje nakon što ga je na inicijativu grupe građana, Šibensko-kninska županija otkupila, kako bi ga sačuvala od rezališta i podarila mu novi život. Od tad, Tijat stoji privezan uz šibenski autobusni kolodvor, ruzinav i star u iščekivanju svoje daljnje sudbine. No, što će s njim biti? Odgovor smo zatražili i dobili upravo od njegova novog vlasnika.

U listopadu 2023. godine Šibensko-kninska županija uputila je apel građanima da pomognu donacijama obnovu. Doznajemo da su te donacije bile izuzetno skromne, no čini se ne i angažman Županije, koji aktivno rade da stari brod privedu novoj svrsi:

Povezivat će znamenitosti i ploviti unutar šibenskog arhipelaga

- Kao što znate, jedan od najpoznatijih i najstarijih putničkih brodova u floti Jadrolinije, Tijat, u srpnju ove godine povučen je iz aktivne plovidbe nakon 68 godina. Tijat je preplovio cijeli Jadran, ali najviše je vozio na linijama koje su povezivale šibenske otoke s kopnom, Šibenik-Zlarin-Prvić Luka-Prvić Šepurine-Vodice-Šibenik, i tako četiri puta na dan.

Potaknuti interesom javnosti, posebice inicijativom „Tijat u srcu“, Šibensko-kninska županija je u listopadu brod Tijat vratila kući. Želja nam je da brod u budućnosti nakon remonta nastavi plovidbu unutar šibenskog arhipelaga povezujući različite otoke i obalna područja, od Memorijalnog centra Fausta Vrančića na otoku Prvić, Hrvatskog Centra Koralja na otoku Zlarinu, otoka Krapnja preko Posjetiteljskog centra Kanala sv. Ante i tvrđave sv. Nikole do Skradina i Tribunja.

Povezujući ove dijelove nastavio bi svoju povijesnu, kulturnu, edukativnu misiju i svoj suživot s lokalnom zajednicom. Ovo bi bio ujedno i popularan način za turiste da istraže različite otoke, upoznaju njihove posebnosti i uživaju u prirodnim ljepotama arhipelaga. Imao bi i svoju edukativnu namjenu obzirom da su pomorske škole ne samo iz naše županije iskazale interes da se uključe u ovaj projekt. U tijeku su i dogovori sa Sveučilištem u Splitu te očekujemo da se i oni u stručnom dijelu uključe u ovaj projekt - odgovaraju nam iz Šibensko-kninske županije.

Dobri starac na remontu – Ovo je njegovih 37 metara povijesti | | Morski HR
ŠIBENIK - Motorni brod Tijat je klasični putnički brod za lokalne linije u sastavu flote hrvatskog nacionalnog brodara Jadrolinije. Izgrađen je 1955. godine u brodogradilištu Brodosplit. Do 1991.

Tijat idućeg tjedna ide za Iskru na nužni remont oplate

O troškovima održavanja na privezu i njegovoj obnovi, odgovaraju:

- Brod Tijat trenutno je na vezu na lučkom području kojim uprava Lučka uprava Šibensko-kninske županije uz 24h video nadzor i čuvan je od strane zaposlenika Šibensko-kninske županije što ne generira nikakve dodatne troškove. Proveden je postupak javne nabave za njegov „prvi pregled“ i brod nadamo se već sljedeći tjedan ide put „Iskra Brodogradilišta“. Sredstva za „prvi pregled“ i prve radove (dizanje/spuštanje broda, obradu podvodnog i nadvodnog dijela vanjske oplate, izmjenu anoda standardnog oblika, mjerenje debljine limova: vanjska oplata, paluba, nadgrađe izvana broda prema zahtjevu HRB-a itd.) su osigurana u Proračunu Šibensko-kninske županije u vrijednosti od cca 40.000 eura.

Nakon detaljnog pregleda „ispod ruzine“ i izrade kompletnog troškovnika njegove obnove bit će poznati kompletni iznosi njegove obnove koji će se financirati u sklopu Integriranog teritorijalnog programa 2021.-2027., Specifičnog cilja 5.2. Poticanje integriranog i uključivog društvenog i gospodarskog razvoja, lokalnog razvoja u području okoliša, kulture, prirodne baštine, održivog turizma i sigurnosti u područjima koja nisu urbana, u svrhu provedbe Teritorijalne strategije za područje otoka Šibensko-kninske županije - pojašnjavaju.

Građani za obnovu uplatili 2.638 eura

Šibensko-kninska županija je uputila apel građanima koji se žele putem donacija uključiti u projekt obnove Tijata, te je trenutno prikupljeno  2.638 eura od strane fizičkih osoba. 30.000 eura osigurala je Turistička zajednica Šibensko-kninske županije. Za uključivanjem u obnovu broda Tijat interes su iskazali i gradovi Šibenik, Vodice i Skradin, te općine  Murter-Kornati, Tisno i Tribunj u okviru svojim proračunskih mogućnosti.

Pitali smo i imaju li posadu za ovaj brod?

- Naravno, uz obnovu broda izazovno će u današnjim vremenima biti pronaći novu posadu broda, ali korak po korak vjerujemo da ćemo uspjeti u očuvanju „najvoljenijeg broda na svijetu“ - odgovaraju iz županije.

Neslužbeno doznajemo i da je županija pokrenula inicijativu prema Jadroliniji, kako bi na Tijatu osvanuo izvorni natpis "Jadrolinija", napisan pisanim slovima (ne ovako, kako je sad na slici), kako je to nekad i bilo. No do ovih završnih finesa, čini se, još je dug put.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Umirovljeni putnički brod Tijat, na šibenskoj rivi skuplja hrđu i strpljivo čeka obnovu
Umirovljeni putnički brod Tijat od listopada je u vlasništvu Šibensko-kninske županije. Privezan za šibensku rivu, skuplja hrđu i čeka obnovu. U brodogradilište će uskoro na prvo ”šminkanje”, a nakon toga slijedi prijava na fondove za otočni razvoj. Županija ima velike planove za njegovu budućnost, a dok jedni projekt pozdravljaju i
Šibensko-kninska županija kupila Tijata i sad apelira za donacije: “Podržite obnovu legendarnog broda!”
ŠIBENIK - Potaknuti interesom javnosti, posebice inicijativom ‘Tijat u srcu’, Šibensko-kninska županija je ovo ljeto s Jadrolinijom dogovorila kupnju legendarnog putničkog broda ‘Tijat’ i postala njegov novi vlasnik. - U cilju nam je „Tijat“ obnoviti i prenamijeniti u plovni brod-muzej koji bi povezivao sve istaknute atrakcije u šibenskom arhipelagu, od
FOTO/VIDEO Šibenčani emotivno dočekali svog Tijata
ŠIBENIK - Tijat je napokon došao tamo gdje ga najviše vole, svojoj kući, voljenom Šibeniku. Rezultat je to napora velikih entuzijasta koji su posredovanjem između vlasnika ovog 68 godina starog broda, Jadrolinije, koji ga je namijenio u otpis i rezalište i Šibensko-kninske županije koja je poslušala svoje sugrađane i otkupila
ŠIBENČANI SPASILI TIJATA! Od Jadrolinije ga preuzima županija: “Ovo je drugi brod nakon Galeba koji će se spasiti, ali s jednom bitnom razlikom...”
ŠIBENIK - Za nekoliko dana, točnije 4. listopada 2023. godine legendarni brod Tijat Jadrolinija predaje u vlasništvo Županije Šibensko Kninske, doznajemo od zaslužnih Šibenčana koji već devet godina rade na ovoj inicijativi. - U tijeku su pravne formalnosti oko preuzimanja broda oko čega je najviše angažirana Sanja Slavica Matešić, pročelnica
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.