3 min. čitanja

Umirovljeni putnički brod Tijat, na šibenskoj rivi skuplja hrđu i strpljivo čeka obnovu

Umirovljeni putnički brod Tijat, na šibenskoj rivi skuplja hrđu i strpljivo čeka obnovu
Foto: Pomorac.hr

Umirovljeni putnički brod Tijat od listopada je u vlasništvu Šibensko-kninske županije. Privezan za šibensku rivu, skuplja hrđu i čeka obnovu. U brodogradilište će uskoro na prvo ”šminkanje”, a nakon toga slijedi prijava na fondove za otočni razvoj. Županija ima velike planove za njegovu budućnost, a dok jedni projekt pozdravljaju i doniraju novac, drugi smatraju da je Tijat nepotreban trošak.

Miruje Tijat u svojoj luci. Boja opada i “ruzinavi” ožiljci sve više dolaze do izražaja.

- Ružan je, ružan sada i treba ga urediti, šteta je da se ne uredi i da ne opstane, ističe za HRT Gordana Radovčić

Njegov ”spas” i novu funkciju oni kojima je Tijat u srcu godinama zagovaraju.

- Bitno je da se ne miruje i neće se mirovati, to je sigurno. Hrvatska će i Šibenik dobiti ono što smo mi htjeli – jedan brod, brod-muzej koji će i dalje predstavljati našu brodogradnju i pomorsku tradiciju koju mi imamo - poručio je Saša Jurat, grupa Tijat u srcu.

Šibensko-kninska županija kupila Tijata i sad apelira za donacije: “Podržite obnovu legendarnog broda!”
ŠIBENIK - Potaknuti interesom javnosti, posebice inicijativom ‘Tijat u srcu’, Šibensko-kninska županija je ovo ljeto s Jadrolinijom dogovorila kupnju legendarnog putničkog broda ‘Tijat’ i postala njegov novi vlasnik. - U cilju nam je „Tijat“ obnoviti i prenamijeniti u plovni brod-muzej koji bi pove…

Razlog je to zbog kojega je od listopada u vlasništvu Županije. Trenutačno odbrojava dane do prvog uređenja i prijeko potrebnog odlaska u brodogradilište.

- Zatražili smo ponude za izvlačenje broda vani, skidanje boje, pregled tako da se može napraviti projektna dokumentacija koja će pratiti pravo stanje na brodu - rekao je Marko Jelić, šibensko-kninski župan.

Nakon čega slijedi dobivanje certifikata i prijava na Fond za otočni razvoj vrijedan gotovo 16 milijuna eura.

- Velik je trošak, a sad hoće li biti dovoljno novca da se popravi, vidjet ćemo - ističe Vjekoslav Šišara

FOTO/VIDEO Šibenčani emotivno dočekali svog Tijata
ŠIBENIK - Tijat je napokon došao tamo gdje ga najviše vole, svojoj kući, voljenom Šibeniku. Rezultat je to napora velikih entuzijasta koji su posredovanjem između vlasnika ovog 68 godina starog broda, Jadrolinije, koji ga je namijenio u otpis i rezalište i Šibensko-kninske županije koja je poslušal…

Oni koji žele, za Tijatovu obnovu izdvajaju novac. Mogućnost donacije kod dijela građana izazvala je negodovanje.

- Jednostavno ne trebaju dati ništa, oni imaju neke svoje prioritete u životu, ali za Tijata itekako ima zainteresiranih, dijaspora skuplja novac za Tijata čak i u Americi - otkriva Saša Jurat.

Od donacija građana zasad je prikupljeno nekoliko tisuća eura, a nakon cjelovite obnove, ističe župan – brod bi trebao isplaćivati sam sebe. Ako ne bude probijanja rokova – šibenskim akvatorijem u punom sjaju mogao bi ponovno zaploviti za dvije godine.

A.B.

PROČITAJTE JOŠ:

ŠIBENČANI SPASILI TIJATA! Od Jadrolinije ga preuzima županija: “Ovo je drugi brod nakon Galeba koji će se spasiti, ali s jednom bitnom razlikom...”
ŠIBENIK - Za nekoliko dana, točnije 4. listopada 2023. godine legendarni brod Tijat Jadrolinija predaje u vlasništvo Županije Šibensko Kninske, doznajemo od zaslužnih Šibenčana koji već devet godina rade na ovoj inicijativi. - U tijeku su pravne formalnosti oko preuzimanja broda oko čega je najviše…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.