4 min. čitanja

ŠIBENČANI SPASILI TIJATA! Od Jadrolinije ga preuzima županija: "Ovo je drugi brod nakon Galeba koji će se spasiti, ali s jednom bitnom razlikom..."

ŠIBENČANI SPASILI TIJATA! Od Jadrolinije ga preuzima županija: "Ovo je drugi brod nakon Galeba koji će se spasiti, ali s jednom bitnom razlikom..."
Foto: Paluba.info / Damir Jerkov / Saša Jurat

ŠIBENIK - Za nekoliko dana, točnije 4. listopada 2023. godine legendarni brod Tijat Jadrolinija predaje u vlasništvo Županije Šibensko Kninske, doznajemo od zaslužnih Šibenčana koji već devet godina rade na ovoj inicijativi.

- U tijeku su pravne formalnosti oko preuzimanja broda oko čega je najviše angažirana Sanja Slavica Matešić, pročelnica odjela za zaštitu okoliša i komunalne poslove županije Šibensko kninske. Uz to radi na oformljenju posade koja će preuzeti brod Tijat - kazao nam je član grupe Tijat u srcu i tajnik udruge pomorskih kapetana i časnika Šibenik, Saša Jurat.

Brod koji je u aktivnoj plovidbi 68 godina čeka kompletna obnova

Ovim potezom te preuzimanjem Tijata, isti će krenuti u obnovu za koji se pripremaju sredstva iz više izvora o čemu je za sada rano govoriti, kaže nam Jurat i otkriva da će se svakako ići i na apliciranje EU fondova.

- Zasad je to pored Galeba u Rijeci, drugi takav projekt gdje će se raditi na očuvanju jednog povijesno važnog broda koji još uvijek ima svoju upotrebljivost. Za razliku od Galeba, Tijat je djelo naših inžinjera i graditelja te je 1955. godine izgrađen u Brodogradilištu Split pod imenom Ohrid i bio  u aktivnoj plovidbi bez prekida 68 godina.

Foto: Damir Jerkov

Taj svojevrsni rekord će za dvije godine dostići brod Premuda koji je također naše djelo, ali pulskog Uljanika i dvije godine kasnije 1957. je ušao u aktivnu plovidbu. Isti bi trebao zamijeniti brod Tijat na liniji 505.

Svi ovi brodovi su dokaz da smo gradili dobre i pouzdane brodove. Uz ova dva klasika spomenimo i brod Postiru koji je ove godine, prvi put nakon 1991. plovio van linije za Elafite gdje je zamijenila od srbočetničke vojske stradali Perast.

Foto: Robert Udiljak

Svoju zadaću u šibenskom akvatoriju Postira je odradila besprijekorno prevezući tisuće putnika dnevno. Sve je to donedavno obavljao Tijat.

Premda manji,bio je brod po mjeri šibenskih otoka i mnogi bi ga voljeli vidjeti na liniji 505 naravno obnovljenog. Možda u budućnosti i zaplovi kao zamjena iako je do sada uvijek bio problem zamijeniti Tijata koji je svoju karijeru uz neke sitne havarije odradio besprijekorno - priča nam Jurat.

Foto: Robert Udiljak

Tijekom 68 godina plovidbe Tijat je obišao sve jadranske luke, prevezao stotine tisuća putnika i tona tereta, a ti je i još jedna zanimljivost; nikad nije odustajao zbog vremenskih (ne)prilika, što dokazuje koliko je to kvalitetan brod

- Odluka Šibensko Kninske Županije da brod preuzme i sačuva, odličan je potez i time će se sačuvati važan dio naše pomorske povijesti i pomorske baštine - zaključuje Jurat.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

TIJAT Omiljeni brod fanovi očajno žele spasiti, Šibenik ga želi posvojiti, u Jadroliniji samo kažu: “1. srpnja Ide u mirovinu!”
ŠIBENIK - Zakuhalo se ovih dana oko jednog starca. Jadrolinijin brod Tijat, izgrađen danas već daleke 1955. godine od 1. srpnja ide u zasluženu mirovinu. No, njegove kvalitete ne zaboravljaju ljudi koji o njemu desetljećima ovise. Žele ga, naime, sačuvati od rezališta i zadržati tamo, gdje je najomi…
PETICIJA Sačuvajmo Tijat za budućnost kao spomenik našoj brodogradnji, pomorcima i otočanima
Sve se glasnije spominje da će dotrajali brodovi Postira, Premuda i Tijat koji broje zajedno gotovo dva stoljeća, u mirovinu. Barem što se tiče prijevoza putnika za nacionalnog brodara Jadroliniju. Pa iako su izuzetnih maritimnih sposobnosti, vrijeme ih je pregazilo. Sve više se kvare, prespori su z…
Dobri starac na remontu – Ovo je njegovih 37 metara povijesti | | Morski HR
ŠIBENIK - Motorni brod Tijat je klasični putnički brod za lokalne linije u sastavu flote hrvatskog nacionalnog brodara Jadrolinije. Izgrađen je 1955. godine u brodogradilištu Brodosplit. Do 1991.
Brod “Tijat” u prijedlogu za kulturno dobro RH: “Bilo bi dobro da bude Brod muzej” | | Morski HR
ŠIBENIK - Izvrsna vijest koja je oduševila sve Šibenčane i otočane stigla je ovih dana iz Konzervatorskog odjela. Putnički brod “Tijat” u postupku je predlaganja za uvrštavanje u Registar ku
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.