>
  1 min. čitanja

TAMO NA DIVNOM JADRANU PLAVOM Smotra klapa na Lastovu

TAMO NA DIVNOM JADRANU PLAVOM Smotra klapa na Lastovu
Foto: Depositphotos

U Lastovu se ispred Crkve sv. Kuzme i Damjana u subotu 1. lipnja održava 3. smotra klapa "Tamo na divnom Jadranu plavom" u čast maestra Vinka Lesića.

Glazbeni pedagod, skladatelj, zborovođa, pjevač, dirigent i autor više od 60 skladbi za klape, ali i zborskih i solo kompozicija, baleta i baletnih prizora te mnogih prepjeva, maestro Lesić rođen je 1926. godine nedaleko od mjesta gdje će se održati ova smotra, a osim na rodnom otoku, duboki pečat ostavio je i u Splitu gdje je bio prvi urednik glazbenog programa Radio Splita, suorganizator "Melodija Jadrana" , utemeljitelj i voditelj Festivala zabavne glazbe, direktor Opere HNK. Bio je i direktor centra "Međunarodne federacije muzičke omladine" u Grožnjanu čiji je počasni građanin, a dobitnik je Nagrade grada Splita za životno djelo (1997) te posthumno Nagrade općine Lastovo za životno djelo.

Organizatori ove smotre, lokalne klape Ladesta i Fumari, iako postoje znatno duže, od 2014. godine djeluju pod ravnanjem Janesa Vlašića što će i proslaviti ove jeseni, Smotra je i prilika da da se sretnu klape triju otoka - Korčule, Mljeta i Lastova - što je inicirao voditelj Klape sv. Cecilija s Korčule i Kurenat s Mljeta, Velebit Veršić. Uz već spomenute, nastupit će i klapa Rikordo iz Blata te gosti iz Crne Gore, mješovita klapa Castelnuovo. Događanje podržavaju županijska i lokalna Turistička zajednica, Općina Lastovo, Prak prirode Lastovsko otočje te udruga Val.

Ovom smotrom otvara se Kulturno ljeto na Lastovu koje će i ove godine bit obilježeno brojnim glazbenim događanjima. Uz kontinuitet nastupa klapa pred crkvicama i KUD-a Lastovo u dvorištu Palaca više puta tijekom sezone, čekaju nas i novo izdanje festivala "Lastovo - otok glazbe", Dunjaluk, večer francuske šansone "Voila! - A la Travershe", Las Tango, Goran Tudor & Mislav Režić te mnogi drugi.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.