SAVUDRIJA - Van Savudrije, na otvorenom moru čitatelj je snimio ovu veliku ribu.
- Ima u njoj preko peraja i preko dva metra - kaže čitatelj, dok šalje snimku pravog jadranskog diva.
Veliki bucanj (Mola mola), najteža koštunjača na svijetu, oduvijek plijeni pažnju svojom neobičnom pojavom. Ova riba otvorenog mora, koja povremeno zaluta i u Jadransko more, predmet je brojnih priča i susreta ribara i kupača. Iako izgleda poput ribe kojoj nedostaje stražnji dio tijela, bucanj je fascinantan "nježni div" čije su navike i status u Jadranu manje poznati široj javnosti.
Bucanj nije stalni stanovnik Jadranskog mora, već se smatra povremenim posjetiteljem. Učestalost pojavljivanja varira, a najčešće se susreće na otvorenom moru, osobito tijekom toplijih mjeseci. Iako ga lokalni ribari povremeno viđaju, svaki susret s ovom ribom smatra se prilično rijetkim i neobičnim događajem, što potvrđuju i nedavni medijski napisi o uočenim primjercima kod Šibenika ili u konavoskom akvatoriju.

Ova riba s pravom nosi titulu najteže koštunjače. Bucanj može narasti preko tri metra u dužinu i dostići masu veću od jedne tone, ponekad čak i do 2,3 tone, iako su primjerci u Jadranu obično manji. Karakterizira ga spljošteno, ovalno tijelo sa skraćenim repom i vrlo visokim leđnim i podrepnim perajama, zbog čega često na površini mora izgleda kao da mu je peraja rasječena ili da je plutajući objekt.
Unatoč svojoj gigantskoj veličini, bucanj se hrani uglavnom sitnijim organizmima. Njegova prehrana sastoji se primarno od meduza, ali konzumira i druge organizme poput planktona, sitnih riba, glavonožaca i algi. Kako bi zadovoljio svoje energetske potrebe, s obzirom na to da su meduze nutritivno siromašne, bucanj mora pojesti ogromne količine hrane dnevno.
Bucanj je pelagička riba koja obitava u otvorenim vodama svih toplih i umjerenih mora širom svijeta – u Tihom, Atlantskom i Indijskom oceanu, kao i u Sredozemnom moru. U Jadran zalazi povremeno, prateći toplije morske struje.

Što se tiče jestivosti, meso bucnja u Hrvatskoj nema gospodarski značaj i rijetko se konzumira. U nekim dijelovima svijeta se jede (primjerice u Aziji), ali zbog specifične prehrane i mogućeg nakupljanja toksina, nije popularan na našem području.
Važnije je istaknuti da je bucanj u Jadranu nezaštićena vrsta prema hrvatskim zakonima, ali se zbog svoje rijetkosti i neobičnosti često apelira na ribare i pomorce da mu ne nanose štetu. Susreti s brodovima ponekad, nažalost, završe tragično za ovu sporu ribu koja se voli sunčati pri površini, o čemu svjedoče izvješća o udarima plovila.
D.G.
PROČITAJTE JOŠ:



© 2025 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev