2 min. čitanja

Rijetku ribu, dulju od 2 metra more izbacilo na plažu: "Ovdje ne bi trebala biti"

Rijetku ribu, dulju od 2 metra more izbacilo na plažu: "Ovdje ne bi trebala biti"
Foto: Seaside Aquarium

Ogromna riba za koju se mislilo da živi samo u umjerenim vodama na južnoj hemisferi završila je na sjevernoj obali Oregona, države u SAD-u na obali sjevernog Pacifika. More je izbacilo njeno tijelo, a mnogi znatiželjnici došli su je pogledati, šokirani veličinom stvorenja.

Jedna vrsta bucnja, čije je ime mola tecta, dugačka 2,2 metra prvi put se pojavila na plaži u Gearhartu u ponedjeljak, objavio je Seaside Aquarium u priopćenju za medije. U petak je još uvijek tijelo bilo na plaži i tamo bi moglo ostati tjednima, rekli su iz akvarija, budući da je stvorenjima koja bi se počastila ostacima velike ribe teško probušiti njenu čvrstu kožu, piše ABC News.

Fotografije koje je objavio Seaside aquarium prikazuju ravnu, okruglu, sivu ribu kako leži na boku u pijesku. Fotografije osoba koje kleči pokraj njega i drugog kamioneta parkiranog tik do tijela pokazuju koliko je riba zapravo bila velika, prenosi Jutarnji list.

Ljudi koji su naišli na ribu kontaktirali su stručnjake, a ovi su pak potvrdili da se radi o moli tecti, koja je nešto rjeđa od velikog bucnja (mola mola). Potvrdila je to Marianne Nyegaard, koja vjeruje kako bi ovo mogla biti najveća vrsta ove ribe koja je viđena.

Ona je poznata po tome što je 2017. godine objavila istraživanje u kojem je dokazala kako su mola mola i mola tecta različite vrste bucnja, a ne iste, kako se smatralo do tada. Upravo zato je njeno ime ‘tecta‘ što na latinskom znači skriveno, a odnosi se na ribu koja se, na neki način, dugo vremena neotkrivena skrivala naočigled svima.

Ova vrsta ribe nije rijetka ni u Jadranu, no kako nema veliku hranjivu ni komercijalu vrijednost, ribari je najčešće puštaju natrag u more. Jednu od takvih snimki objavio je i Morski TV.

0:00
/2:20

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Pronađen bucanj težak 2 tone – Iznenađeni i stručnjaci | | Morski HR
Loveći tunu u blizini mjesta Ceuta, na sredozemnoj obali Maroka, prekoputa Gibraltara, ribari su uhvatili najveću ribu koju su mogli zamisliti. Tri metra dug i 2 tone masivan bucanj uhvaćen je
VIDEO Ribar pustio natrag u more 200 kg tešku ribu bucanj: “Neka beštija živi” | | Morski HR
ŽIRJE/VODICE - Vodički ribar Nino Mrvica ovih dana je uhvatio neobičan ulov. Riba veliki bucanj iz redova zrakoperki, najveća je koštunjača. Pa iako je primjerak imao oko 200 kg, ovaj je prava beba,
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.