1 min. čitanja

Svjetska arheološka senzacija iz Dicma - Jedina ovakva u europskim provincijama rimskog carstva

Svjetska arheološka senzacija iz Dicma - Jedina ovakva  u europskim provincijama rimskog carstva
Foto: HTV screenshot

Velika vijest, veliko otkriće! U Dicmu su pronađeni ostaci ni manje ni više nego - monumentalnog carskog spomenika.

- Elementi tog spomenika nedvojbeno upućuju na to da je riječ o slavoluku, a elementi natpisa koji je stajao na tom slavoluku pokazuju da je riječ o ni više ni manje nego o - caru Trajanu - rekao je Nikola Cesarik, neovisni istraživač.

To otkriće prava je arheološka senzacija. I to svjetska.

- Ovo bi bio sedmi Trajanov spomenik, ali u čitavom rimskom svijetu. Treba imat na umu da su četiri u Rimu, dva u Anconi i Beneventu, na žalost ovaj na Trajanovom forumu je uništen i još postoji jedan manje poznat kojeg autori nekad pripisuju njegovom nasljedniku Hadrijanu, nekad Trajanu. Još su dva u sjevernoj Africi i ovaj naš ovdje u Dicmu je jedini koji je otkriven u europskim provincijama carstva - rekao je Dražen Maršić, Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru.

I potvrđuje tezu našeg poznatog arheologa. Koji se carevim putom odlaska u drugi Dački rat bavio još prije gotovo dva desetljeća.

- Mi sad možemo rekonstruirati da je on krenuo iz Ancone, pristao u Zadru, iz Zadra krenuo u unutrašnjost, do Asserije i Burnum, onda se spustio do Skradina, onda u Salonu i iz Salone prema Daciji - rekao je akademik Nenad Cambi, arheolog.

Ostaci slavoluka na raskrižju su dviju važnih rimskih cesta. A ono na imanju Bože Kokana. Bojnika, umjetnika i arhitekta.

- Ja sam još kao dijete u zidovima kuće u kojoj sam odrastao vidio kamene ulomke s ornamentima i to me zaintrigiralo. Igrom slučaja kasnije na arhitekturi, počeo sam shvaćati o čemu je riječ - ispričao je Bože Kokan, Dicmo.

Gotovo pola stoljeća poslije ulomci su iskopani, sačuvani te zaštićeni. I spremni za daljnja istraživanja, piše HRT.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.