2 min. čitanja

Svijet strahuje od zatvaranja Sueskog kanala

Svijet strahuje od zatvaranja Sueskog kanala
Foto: Google Earth / Screenshot

Otkako je eskalirao sukob Izraela i Hamasa, svijet je u strahu od zatvaranja Sueskog kanala, kojim prolazi 12% svjetske trgovine i kroz koji na dan prođu brodovi s teretom vrijednim 10 milijardi dolara. Zatvaranje kanala sasvim bi sigurno za posljedicu imalo poskupljenje sve robe, pa tako i hrane.

Kada je prije dvije godine Sueski kanal bio zatvoren zbog nasukavanja golemog broda, posljedice su bile dalekosežne. Pola godine trebalo je da se normaliziraju dobavni lanci.

Već s prvim danima rata, reagirale su svjetske burze. Od početka sukoba cijena sirove nafte skočila je za 10%. Zatvaranje kanala posljedično bi se odrazilo ne samo na naftu nego i na cijenu druge robe.

NOVI PROBLEMI U SUEZU Tri tegljača čupala tanker s obala Sueskog kanala
Tri tegljača sudjelovala su u akciji sprječavanja nasukavanja još jednog broda, koji je zaglavio u Sueskom kanalu. . Naftni tanker Seavigour blokiran je u kanalu zbog kvara na pogonu broda. Tanker izgrađen 2016. godine plovi pod malteškom zastavom iz Rusije za Kinu. Šef uprave Kanala, Osama Rabie…

- Sigurno će imati utjecaja na sve ostale robe, pa tako i na hranu, jer to je zakon spojenih posuda i rast cijena nafte ne može se ne odraziti na rast drugih proizvoda - rekao je za Dnevnik Robert Jurišić, agroanalitičar.

Stručnjakinja Zvjezdana Blažić ipak ne očekuje da će u Europa biti gladna jer proizvodi dovoljno za svoje potrebe, ima i za izvoz, no broj gladnih u svijetu, zbog sukoba, sigurno će rasti. Hrvatska najviše hrane uvozi iz zemalja unutar europskih granica pa bi dijelila europsku sudbinu.

- Ono što je sigurno, ako bi se sukob proširio ili duže trajao, s obzirom na utjecaj na cijene energenata, da to dovodi do velikih gospodarskih poremećaja, svi napori koji su učinjeni od strane Vlade i centralnih banaka vezano uz suzbijanje inflacije bi tada pali u vodu i u tim situacijama vrlo vjerojatno bi došlo i do inflacija cijena hrane - istaknula je Zvjezdana Blažić, konzultantica za prehrambenu i poljoprivrednu politiku.

Za brojne osiromašene građane to bi bio novi udarac. Iako inflacija posustaje, mnogima su izdaci za hranu i dalje preveliko opterećenje.

A.B.

PROČITAJTE JOŠ:

JOŠ JEDNA KONTROVERZNA ISTRAGA “Ever given”? Panama konačno objavila izvještaj o provedenoj sigurnosnoj istrazi
Većina svjetski poznatih portala 13. srpnja 2023. objavila je vijest da je Panama, kao zemlja zastave, više od dvije godine nakon udesa, konačno objavila (na 68 stranica) rezultat istrage o nasukavanju kontejnerskog broda Ever Given u Sueskom kanalu, što je prema čl. 94 Konvencije UN o pravu mora, b…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.