1 min. čitanja

Svečano obilježavanje 30. godišnjice obrane Paškog mosta

Svečano obilježavanje 30. godišnjice obrane Paškog mosta
Foto: Morski HR

PAG – U organizaciji Koordinacije braniteljskih udruga otoka Paga, Grada Paga, Grada Novalje, Općine Kolan i Općine Povljana, u ponedjeljak, 8. studenoga 2021. godine, na Paškom mostu s početkom u 11 sati održati će se svečano obilježavanje 30. godišnjice obrane Paškog mosta.

Nakon blokade i rušenja Masleničkog mosta, Paški most je postao jedina prometnica koja je povezivala sjevernu i južnu Hrvatsku. Iako je u nekoliko navrata u listopadu i studenom 1991. godine most bio raketiran i znatno oštećen preko otoka Paga i trajektne luke Prizna-Žigljen odvijao se prometni prijevoz i komunikacija između sjevera i juga zemlje.

8. studenoga 1991. godine neprijateljski zrakoplovi JNA satima su nadlijetali Paški most te su ga u nekoliko napada snažnim raketiranjem pokušali srušiti. Zahvaljujući zajedništvu, hrabrosti i snazi paških branitelja Paški most je obranjen, a u tom najjačem napadu srušeno je i pogođeno nekoliko neprijateljskih zrakoplova.

U obrani Paškog mosta sudjelovali su paški branitelji koji su nakon obrane i gašenja Samostalnog odreda Pag prešli u ratne postrojbe formirane na ličkom bojištu u čijem su sastavu do kolovoza 1995. godine sudjelovali u svim borbenim akcijama diljem Like.

Na svečanom obilježavanju sudjelovat će izaslanici i predstavnici Predsjednika Republike Hrvatske, Vlade Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora, predstavnici Policijske uprave zadarske, predstavnici jedinica lokalne i područne samouprave te predstavnici braniteljskih udruga koji će položiti vijence i zapaliti svijeće kod Spomen ploče na Paškom mostu.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.