2 min. čitanja

Sjećanje na junake koji su prije 30 godina obranili Split

Sjećanje na junake koji su prije 30 godina obranili Split
Foto: Grad Split

SPLIT – Predstavnici Grada Splita odaju danas počast junacima koji su prije točno 30 godina obranili grad od napada armade JRM-a i razbili pomorsku blokadu Jadrana. Kod križa na Groblju braniteljima iz Domovinskog rata na Lovrincu vijenac je položio gradonačelnik Ivica Puljak. Vijence su položila i izaslanstva Splitsko-dalmatinske županije, predstavnici Hrvatske ratne mornarice, Policijske uprave Splitsko-dalmatinske, kao i predstavnici  brojnih udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Split se danas prisjeća ranog jutra 15. studenog 1991. godine kada su se građani probudili pod kišom granata ispaljenih iz Splitskog kanala sa brodova Jugoslavenske ratne mornarice. Odabrani su ciljevi poput Arheološkog muzeja, zgrade tadašnje Općine Split, sportske dvorane na Gripama, Higijenskog zavoda, Tehničke škole, trajekti „Bartol Kašić“ i „Vladimir Nazor“ te mnogi drugi civilni objekti.

Foto: Grad Split

Na brodu  “Vladimir Nazor” poginuli su upravitelj stroja Dinko Maras i prvi časnik Jure Klapić, a u napadu je ranjeno i više građana.

Toga jutra topničke posade Hrvatske ratne mornarice sa splitskih Kašjuna te s položaja Vela Straža na Šolti i Golo brdo na Braču uzvratile su paljbu. Bitka u Splitskom kanalu izuzetno je značajna za noviju hrvatsku povijest. Tom pobjedom HRM je deblokirala sve hrvatske luke, osim Dubrovnika, i uspostavila normalne komunikacije na moru, a JRM je bila prisiljena povući se iz unutrašnjih morskih voda Republike Hrvatske u njena posljednja uporišta na otocima Visu i Lastovu odakle njeni brodovi više nisu isplovljavali radi bojnih djelovanja i odakle su se konačno povukli u svibnju 1992.

Foto: Grad Split

Ključan datum u pripremama za obranu Splita od mogućih napada JNA bio je 21. rujna 1991. godine kada je utemeljeno Zapovjedništvo obrane grada.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

TRIDESET GODINA OD POMORSKE BITKE ZA SPLIT Prvi put u povijesti brod je pucao po gradu čije ime nosi
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.