2 min. čitanja

Predsjednik Milanović na Šolti: “Hrvatska je more, Hrvati su more, naša država je nastala na kilometar od mora!”

Predsjednik Milanović na Šolti: “Hrvatska je more, Hrvati su more, naša država je nastala na kilometar od mora!”
Foto: Facebook

ŠOLTA – Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je u Grohotama na otoku Šolti na obilježavanju 30. obljetnice obrane Grada Splita, razbijanja pomorske blokade Jadrana i pobjede nad Jugoslavenskom ratnom mornaricom, koje je započelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomenika žrtvama Domovinskog rata.

U prigodnom obraćanju predsjednik je izrazio zadovoljstvo dolaskom na otok Šoltu istaknuvši kako su Hrvati jedini slavenski narod i nacija koji su vezani uz more i čiji identitet bez mora ne znači ništa.

Foto: Ured predsjednika RH

– Hrvatska je more, Hrvati su more. Naša država je nastala na kilometar od mora, u Kaštelima, naši prvi knezovi, naše dinastije su nastale uz more. To more smo branili i uvijek ga slabo naseljavali jer je teško, krševito. Ono je bilo predmet zlobe i zavisti, ratovi su se zbog njega vodili – rekao je Zoran Milanović.

– Hrvati danas prvi puta u svojoj povijesti imaju državu i državnu vlast na skoro cijelom istočnom Jadranu, od Savudrije, Piranskog zaljeva do Prevlake – rekao je predsjednik te istaknuo kako nam je to osigurala Hrvatska vojska i Hrvatska mornarica u Domovinskom ratu.

Foto: Ured predsjednika RH

– Ona u Drugom svjetskom ratu, koja je u roku od četiri, pet dana u svibnju ’45., sastavljena isključivo od Dalmatinaca i Šoltana, zauzela cijelu Istru i Trst. Da nije bilo toga, da nije bilo tih pet dana svibnja, Istra ne bi bila Hrvatska. Sve je to hrvatska povijest i na sve to moramo biti duboko ponosni i sretni – naglasio je Milanović.

– Želim vam da ovaj prekrasan otok nastoji i dalje biti ovako lijep, mističan i tajanstven, i da čuvate svoju baštinu – poručio je predsjednik Republike.

Foto: Ured predsjednika RH

Osim predsjednika Milanovića prigodne govore održali su načelnik općine Šolta Nikola Cecić-Karuzić i umirovljeni brigadir Nikola Bokšić iz Udruge veterana HRM Split. Uz predsjednika Milanovića bio je posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.