4 min. čitanja

Sutivan gradi spomenik boćanju i kameni model Sunčevog sustava

Sutivan gradi spomenik boćanju i kameni model Sunčevog sustava
Foto: Pixabay

SUTIVAN – Općina Sutivan i Narodna knjižnica Sutivan pokreću projekt postavljanja kamenog spomenika boćanju kao tradicijskom sportu našega podneblja te nadogradnju tog spomenika u kameni model Sunčevog sustava. Radi se o dvojakoj intervenciji u javni prostor Općine Sutivan, a oba projekta su originalna i jedinstvena u ovom geografskom okruženju i oslanjaju se na tradiciju i edukaciju kao dva osnovna motiva.

Spomenik boćanju

Boćanje kao tradicijski sport i društvena igra Mediterana na otoku Braču ima dugu i zanimljivu povijest. Od nekadašnjih zemljanih “zjogova” sa drvenim balotama do današnjih suvremenih dvoranskih borilišta sa željeznim boćama i brojnim sportskim natjecanjima i turnirima, boćanje je sport i zanimacija koja na ovom otoku traje stotinama godina. Osim javnih boćališta niz privatnih kuća za odmor i obiteljskih kuća ima u krugu dvorišta prostor za igranje “na balote” a moglo bi se reći da nema djeteta koje je odraslo na Braču a da nije barem jednom zavaljalo boću po zemlji. U nekima bračkim mjestima stasali su i brojni vrhunski boćari koji igraju u raznim klubovima naše županije i šire, a na Braču postoji šest  registriranih športskih boćarskih klubova.

Boćarski klub Stivan djeluje od 1999. godine i kroz njega je prošlo više generacija boćara a njegovo napredovanje u Boćarskoj ligi Hrvatske je konstantno i danas se natječe u 2. hrvatskoj boćarskoj ligi Jug.

Sutivan raspolaže sa četiri zjoga u zatvorenom prostoru boćarskog šatora i sa jednim vanjskim terenom na kojima igraju podjednako često i rekreativci i profesionalci a ti ogledi privlače i brojne gledatelje i navijače, kao i goste u vrijeme turističke sezone. BK Stivan izravno je zaslužan za aktiviranje prostora nekadašnjeg “Sokolskog doma” koji je danas pretvoren u polivalentnu sportsku dvoranu “Sokolana” sa brojnim sportskim i rekreativnim sadržajima.

Spomenute okolnosti objašnjavaju odluku za postavlajnjem kamenog spomenika boći i boćanju koji bi bio smješten na prikladnoj lokaciji nedaleko “Sokolane” i boćarskog šatora. Prema dostupnim informacijama u Hrvatskoj postoji samo jedan sličan spomenik postavljen na ulazu u istarski gradić Pazin, tako da bi Sutivan bio prvi u ovom dijelu Hrvatske koji bi napravio iskorak u odavanju spomena i priznanja boćanju kao sportu i kao tradiciji duboko ukorijenjenoj u bračku društvenu povijest.

U planu je izrada kamene replike željezne boće promjera 85 cm koja bi bila postavljena na kamenom ili armirano-betonskom postamentu sa prigodnim tekstom graviranim na kamenoj ploči.

Projekcija orbita – Općina Sutivan

Kameni model sunčevog sustava

Postavljanje spomenika boćanju u predloženom obliku (kamena kugla promjera 85 cm) omogućilo bi i nadogradnju tog spomenika u vrlo atraktivni kameni model sunčevog sustava koji bi po materijalu izvedbe bio jedinstven u Hrvatskoj uz postojeći zagrebački model izveden u većoj skali od nehrđajučeg čelika i bronce.

Izrada modela sunčevog sustava u raznim mjerilima raširena je praksa u svijetu i brojni američki i europski gradovi (Beč, London, Anchorage, Stockholm, Boston, Helsinki, Lofotenski otoci dr.) postavili su slične instalacije koje su postale svojevrsna turistička atrakcija i važan edukacijski resurs za bolje razumijevanje svijeta u kojem živimo i svemira čiji smo minijaturni dio.

Ovakav model omogućio bi neposredan doživljaj inače teško shvatljivih odnosa veličina i udaljenosti koje definiraju naš planetarni sustav u rotaciji oko Sunca.

U ovom slučaju spomenik boćanju bi ujedno predstavljao Sunce u našem kamenom modelu u odnosu na kojeg bi na odgovarajućim lokacijama na području Općine Sutivan bili postavljeni kameni modeli 8 planeta koje čine naš sustav: Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Jupiter, Saturn, Uran i Neptun.

Planira se izvedba na graviranim kamenim pločama približnih dimenzija 20 x 20 cm. Radi se o rješenju koje bi svojom zanimljivošću i edukacijsko-turističkoj vrijednosti uvelike nadmašilo uložena sredstva.

Projekcija orbita – detalj

Osim svoje atraktivnosti kao novog turističkog proizvoda koji potiče na šetnju i upoznavanje Sutivana, ovakav model razvija i senzibilitet prema krhkoj ravnoteži koja omogućava postojanje života na našem planetu te potrebi za očuvanjem te ravnoteže kao i za boljim upoznavanjem “šire slike” o našem položaju u beskonačno velikom Svemiru koji nas okružuje.

Stivanski kameni model sunčevog sustava biti će posvećen uspomeni na velikoga bračkoga astronoma don Niku Miličevića (1887. – 1963.), zadnjega upravitelja samostana Blaca, koji je u Blacima sakupio najveću zbirku astronomskih knjiga toga vremena u Hrvatskoj a pripisuje mu se i otkrivanje dva kometa i nove zvijezde u zviježđu Lacerta (Gušterica). Bio je i izdavač prvoga astronomskoga časopisa na hrvatskom tlu tiskanog u Blacima 1912. godine “Mladi zvjezdar”. Prema prijedlogu hrvatskoga astronoma Korada Korlevića jedan od asteroida otkriven 1990. g. nosi don Nikino ime a drugi, otkriven 1999. g. nosi ime 10645 Brač. Naravno, položaj asteroida Brač biti će uklopljen u kameni sunčev sustav koji bi trebao zajedno sa spomenikom boćanju biti realiziran tijekom 2021. godine.

Franjo Mlinac, mag.tourism.cult.,

ravnatelj Narodne knjižnice Sutivan

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.