2 min. čitanja

Suša uzima danak – Zasijano više, ali urod manji

Suša uzima danak – Zasijano više, ali urod manji
Foto: Pixabay/Ilustracija

Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, rekao je da je ove godine zasijano 5%-8% površina više, ali da će zbog suše urod biti nešto slabiji u odnosu na prošle godine, i to 15%-20% manje uroda. Zbog suše se očekuje i 5%-6% uroda ukupne količine u tonama manje u cijeloj Europi.

Mnogi poljoprivrednici nisu išli u prihranu zbog cijena umjetnog gnojiva, ali i cijene plavog dizela. Na pitanje koliko to utječe na konačni prinos, ustvrdio je da su ozbiljni poljoprivredni proizvođači išli u dodatne prihrane jer su na vrijeme, po starim cijenama nabavili umjetno gnojivo. No, dodao je da zimska prihrana u veljači i ožujku nije urodila plodom zbog suše i zato će prinos biti nešto manji nego prošle godine. Prošle je godina prinos od oko 1,150 mil. tona bio rekordan, dok se ove godine očekuje oko 1 milijun tona.

Rekao je i da je cijena pšenice na svjetskim burzama počela padati, sada je oko 275 eura po toni, a očekuje se da će biti još malo manja i u Europskoj uniji.

– Veliki otkupljivači sa strahom izlaze s cijenama, više zovu direktno same poljoprivrednike da se jave. U prvoj klasi očekujemo da će otkupna cijena biti barem 2,40 u ovoj godini, rekao je.

MASLINARSKA PROGNOZA Još jedno vruće i sušno ljeto

Kazao je za Dnevnik HTV-a i da je s paketom mjera za ublažavanje posljedica krize na poljoprivredni sektor Vlada nešto učinila te da je bilo kakva mjera za svaku pohvalu.

– Potrebne su dvije osnovne mjere, kako se izuzetno visoke cijene hrane ne bi prelile na potrošača. Jedna je da zadržimo pšenicu koliko god je to moguće, oko 450.000-500.000 tona u Hrvatskoj, ne samo zbog stabilizacije cijena žitarica i kruha, nego i zbog cijena stočarstva koje je posljedično na koljenima zbog visoke cijene žitarica.

Pilićari će, kaže, biti u još većem problemu u zimskom periodu jer ovise o energiji.

– Već su najavili da neće puniti turnuse ako se ne uspije postići dogovor s Vladom u vezi energije.

Naglasio je da je trošak energije skuplji 300% i zato su svi stočarski sektori u problemu, a izrazito mljekari, svinjogojci, pilićari.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.