2 min. čitanja

MASLINARSKA PROGNOZA Još jedno vruće i sušno ljeto

MASLINARSKA PROGNOZA Još jedno vruće i sušno ljeto
Foto: Pixabay

Prognostičar Maslinara Lovro Kalin i za ovo ljeto ima prilično nepovoljnu prognozu, napominjući da nas ponovno očekuju visoke temperature.

U prošlom smo broju Maslinara najavili da bi dugotrajna suša, koja je trajala čitav ožujak, trebala završiti. I to se doista i dogodilo, pa su u travnju u maslinarskom uzgojnom području ukupne mjesečne količine bile u granicama prosjeka. No u svibnju je ponovno zabilježen znatan manjak kiše, i to osobito u srednjoj i južnoj Dalmaciji, gdje je do trenutka pisanja ovog priloga palo jedva desetak milimetara oborine, odnosno otprilike tek jedna četvrtina uobičajene svibanjske količine.

Više temperature

Što se tiče temperature, i tu je travanj bio umjeren, dok je u svibnju opet bilo znatno toplije od prosjeka, pri čemu je ta anomalija bila nejednoliko raspoređena. Tako je izrazito toplo bilo na sjevernom Jadranu, čak do 3 stupnja više od prosjeka, dok je u Dalmaciji ta anomalija bila znatno manja, i na krajnjem jugu bila je oko jednog stupnja Celziusa. Dobra je vijest da su ove godine izostali jaki proljetni mrazovi, koji su proteklih nekoliko sezona redovno uništavali mnoge kulture, posebice voćarske i vinogradarske.

Travanj je, dakle, donio svojevrsno smirivanje vremena i predah, no u svibnju se – čini se – atmosfera ponovno „zahuktava“. Tome svjedoče i iznimno visoke temperature u nekim europskim predjelima, koje su već premašivale i 35 stupnjeva Celziusa, čime su oboreni mnogi rekordi za svibanj, a zbog velike energije i nestabilnosti u atmosferi srednju su Europu zahvatila čak i tornada! Sve to ukazuje da se ove godine kontinent energijski „nabio“ neuobičajeno rano, što može ukazivati na nastavak izrazito vrućeg i sušnog ljeta.

Maslinare stoga s pravom zanima kakve ih vremenske prilike očekuju u nadolazećim ljetnim mjesecima, koji su u maslinarskoj sezoni često bili kritični?

Prema najnovijim srednjoročnim prognozama, nakon prolaznog osvježenja krajem svibnja, u lipnju će srednja temperatura u maslinarskom uzgojnom području biti viša od uobičajene. No to pozitivno odstupanje bit će još znatno izraženije u srpnju i posebno u kolovozu, koji su dakako i inače najtopliji mjeseci.

Manje oborina

Što se tiče oborine, prognozira se količina uglavnom oko prosječne za lipanj (srednje klimatološke količine prikazane su u tablici 1), a u nastavku ljeta, dakle srpnju i kolovozu, očekuju se vrijednosti manje od uobičajenih, i to osobito na sjevernom Jadranu. No u priobalnom području to ionako u praksi znači tek nekoliko desetaka mm oborine mjesečno, uglavnom raspoređene u nekoliko epizoda kratkotrajne, ali često intenzivne oborine. Dodajmo preliminarno da se i u jesenskim mjesecima, također važnima, zasad predviđaju pozitivne anomalije temperature, iako manje izražene nego ljeti.

Maslina je na vrućinu i sušu donekle otporna, dapače razmjerna (ne pretjerana!) toplina i suša dobro će doći u borbi protiv raznih štetnika. Ipak, maslinari dobro znaju da svejedno treba pratiti situaciju i eventualno zaštititi maslinu dodatnom ljetnom rezidbom.

Vrijeme je u ljetnim mjesecima izrazito nestabilno, pa savjetujem maslinarima da svakako prate redovne vremenske prognoze i upozorenja koja su vrlo pouzdana. Osim uobičajene prognoze, tu su i brojne agrometeorološke informacije, koje izdaju vrijedne i stručne agrometeorologinje Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Lovro Kalin

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.