3 min. čitanja

Poljoprivrednici na pumpama satima čekaju na plavi dizel - Ina kaže da je logistika pod pritiskom

Poljoprivrednici na pumpama satima čekaju na plavi dizel - Ina kaže da je logistika pod pritiskom
Foto: Pixabay/Ilustracija

Cijena plavog dizela ovotjednom uredbom Vlade ostala je fiksirana na 8,49 kuna po litri, no poljoprivrednici upozoravaju na probleme u opskrbi što im stvara probleme s obzirom na jesensku sjetvu koja je u tijeku.

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Mladen Jakopović za Hinu je rekao kako je pohvalno što je cijena plavog dizela ostala ista, no upozorava da manje – više svi trgovci osim Ine ne drže plavi dizel, a i Ina ga nema na svim crpkama.

Jakopović kaže da je cijena plavog dizela na pumpama fiksirana, ali u dostavama je veća i na dostave se čeka više od dva tjedna.

- Situacija je alarmantna s obzirom na jesensku sjetvu i druge radove te se bojimo da se neće uspjeti završiti na vrijeme - kazao je Jakopović.

Tvrdi da se na pumpama stvaraju redovi za plavi dizel, zna se čekati i satima, ali bez garancije da će goriva biti kad se stigne na red. Rekao je i kako je HPK u konstantnoj komunikaciji s Ministarstvom poljoprivrede, no kako je rješenje problema moguće na razini vlade i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Smatra da bi vlada trebala pomoći oko rješenja problema. Pohvalno je, kaže, što je cijena ostala ista, što su neki dobili dodatne kvote, no problem je što se plavi dizel ne može nabaviti i ljudi su s razlogom ljuti.

- Imate, primjerice, županija gdje je samo jedna Inina pumpa, čekate satima, dođete na red i onda goriva nestane pa čekate opet satima dok dođe sljedeća cisterna - kaže Jakopović.

Smatra kao bi sada trebalo ili pomoći distributerima, ili cijenu dići na realnu tržišnu te istovremeno pomoći poljoprivrednim proizvođačima kroz subvenciju za nabavu goriva.

Ina: Logistika je pod pritiskom, uz povremene i privremene nestašice


U Ini podsjećaju da je cijena plavog dizela regulirana i da se odnosi na maloprodajnu cijenu te sukladno regulaciji kupci mogu kupiti plavi dizel po reguliranoj cijeni od 8,49 kuna po litri na maloprodajnim mjestima Ine.

Dodaju međutim kako se zadnjih nekoliko dana osjeća velika potražnja za plavim dizelom te da su zbog toga logistički kapaciteti pod pritiskom pa dolazi do povremenih i privremenih nestašica na pojedinim maloprodajnim mjestima.

- Logistika Ine ulaže krajnje napore kako bi ublažila posljedice ovog pritiska pazeći da istovremeno ne ugrožava opskrbu maloprodajnih mjesta ostalim derivatima. Kompanija je svjesna svojeg značaja za nesmetano odvijanje gospodarskih i poljoprivrednih aktivnosti te će učiniti sve što je njenoj mogućnosti kako bi opskrba tržišta ostala neometana - kažu u Ini, prenosi N1.

Hina

O podizanju veleprodajne cijene i nedostatku plavog dizela na pumpama, oglasili se INA i Državni inspektorat
Nakon što smo jutros objavili dokument INA-e u kojem stoji kako su im veleprodajne cijene plavog dizela od utorka 25. listopada 9,90 kuna i to dan nakon što je Vlada prije dva dana zamrznula maloprodajnu cijenu na 8,49 kuna, stigao nam je odgovor iz INA-e i Državnog inpektorata.
POSKUPILO GORIVO Ovo su od danas nove cijene
Kako je jučer i najavljeno, Vlada ovog tjedna nije dodatno ograničila cijene goriva, odnosno naftnih derivata, tako da od ponoći plaćamo skuplji benzin i dizel. “Na današnjoj telefonskoj sjednici vlade donesena je Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata sukladno kojoj se…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.