2 min. čitanja

Suša ili ekstremna kiša - Nestaje li 'sredina' koju poznajemo?

Suša ili ekstremna kiša - Nestaje li 'sredina' koju poznajemo?
Foto: Pixabay

Jedno od najnovijih istraživanja stavilo je naglasak na sve češće oscilacije u vremenskim uvjetima, od jake suše do obilnih kiša, a ovo stanje postaje sve raširenije kao posljedica klimatskih promjena.

Tim znanstvenika pregledavao je podatke od 1980. do 2020. godine kako bi analizirao ovaj rastući trend. Ovisno o lokaciji, vjerojatnost iznenadnog prijelaza s dugotrajne suše na opasne pljuskove povećala se s 0,25 posto na 1 posto tijekom tog vremenskog razdoblja, prenose Klimatskepromjene.hr.

Polarni vrtlog koji se počinje formirati iznad Sjevernog pola utjecat će na ovu zimu
Polarni vrtlog počinje se formirati u stratosferi iznad Sjevernog pola i utjecat će na vrijeme ove zime 2023./2024. Polarni vrtlog ima dugu i snažnu povijest utjecaja na zimske prilike u SAD-u, Kanadi i Europi, osobito ako se počne urušavati. Kako piše Severe Weather Europe, polarni vrtlog može odr…

Europa je posebno pogođena ovim trendom i identificirana je kao jedno od sedam regionalnih žarišta širom svijeta gdje se ovakve promjene vremena pogoršavaju.

Koautor studije, Zong-Liang Yang, profesor na Sveučilištu Texas u SAD-u, izrazio je zabrinutost zbog ovih ekstremnih promjena, rekavši: “Društvo obično ima poteškoća s odgovorom na jednu vrstu prirodne katastrofe poput suše, ali sada odjednom imamo i poplave. I to se događa na mnogim mjestima.”

S obzirom na sve učestalije klimatske promjene, očekuje se da će ovi dramatični prelazi postati još češći, što postavlja izazove za društvo. Znanstvenici vjeruju da će njihova otkrića doprinijeti točnijim klimatskim modelima i boljoj pripremi zajednica za brze promjene između suše i poplava, te razvoju sustava ranog upozoravanja kako bi se ublažili njihovi utjecaji.

Istraživanja pokazuju da Hrvatskoj prijeti takozvana ‘vlažna vrućina’
Prema podacima Copernicusa, od lipnja do kolovoza bio je najtopliji period na planetu od početka mjerenja još davne 1940. godine Iako je 1. rujna na sjevernoj hemisferi klimatološki počela jesen, toplinski val zahvatio je Francusku, Veliku Britaniju i zemlje Beneluxa. U ponedjeljak je u londonskoj…

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.