5 min. čitanja

Sud u Puli kaznio tvrtku Mon Perin zbog nezakonite gradnje u zaštićenom području istarskog priobalja

Sud u Puli kaznio tvrtku Mon Perin zbog nezakonite gradnje u zaštićenom području istarskog priobalja
Foto: Istra24

BALE/PULA - Općinski sud u Puli nedavno je proglasio baljansku tvrtku Mon Perin i njenog direktora Massima Piuttija krivim zbog nezakonite gradnje u zaštićenom području na baljanskom priobalju.

- Općinski sud je 19. siječnja ove godine zaprimio optužni prijedlog Državnog inspektorata, točnije Sektora za nadzor zaštite okoliša, zaštite prirode i vodopravni nadzor, protiv tvrtke Mon Perin d.d., kao pravne osobe i Massima Piuttia, kao odgovorne osobe u toj pravnoj osobi. Optužni prijedlog podignut je zbog prekršaja iz članka 144. Zakona o zaštiti prirode, odnosno, zbog toga što da su "tijekom studenog i prosinca 2021. godine obavljali zahvat izgradnje betonskog zidića dužine 220 metara, poravnanja terena i uklanjanja vegetacije u zaštićenom području "Značajni krajobraz Rovinjski otoci i priobalno područje" (na dijelu kampa Mon Perin, područja San Polo i Colone) bez dopuštenja nadležnog tijela - piše u odgovoru koji je s pulskog suda stigao u redakciju portala Istra24.

Djelatnika Kamenih priča izbacili iz Mon Perina - Vlasnik konobe Tomislav Pavleka: “Plaže u Balama nisu slobodne!”
Bio sam kod nekog restorana kada sam vidio da je vlakić već krenuo pa sam odlučio popiti kavu i pričekati drugi. No, prije nego sam ušao do mene ponovo dolazi isti zaštitar, ponovo me prima za podlakticu i vuče do svog automobila. Tu sam već bio iznerviran, pitao

Spomenuti 144. članak Zakona o zaštiti prirode propisuje traženje suglasnosti od nadležnih institucija prije bilo kakvih radova u zaštićenom prirodnom području.

-Dana 02. rujna 2022. godine u tom je predmetu održana glavna rasprava koja je istog dana i završena, te donesena i objavljena presuda kojom su Mon Perin d.d., kao pravna osoba i Massimo Piutti, kao odgovorna osoba u toj pravnoj osobi, proglašeni krivima za prekršaj opisan i pravno označen u citiranom optužnom prijedlogu, pojasnili su s pulskog suda.

U odgovoru nije precizirana kazna kojom su kažnjeni bespravni graditelji. Sukladno navedenim člancima zakona, za spomenuti prekršaj Mon Perin je mogao biti kažnjen novčanom kaznom od 15.000 do 25.000 kuna, dok je Piutti mogao biti kažnjen iznosom od 5.000 do 20.000 kuna.

Znakovito, od podizanja optužnog prijedloga pa do početka suđenja prošlo je 9 mjeseci, uključujući i čitavu, vrlo unosnu, turističku sezonu.

Vile uz more izgrađene su bez građevinskih dozvola - Foto: Mon Perin promo

Gdje je završio optužni prijedlog za bespravne vile?

Međutim, to nije jedini optužni prijedlog koji je podignut protiv Mon Perina. Spomenuti odgovor s pulskog suda stiže na pitanje koja je pravna sankcija Mon Perinu određena zbog bespravne gradnje desetak vila s bazenom u zaštićenom području, bez građevinske dozvole, izvan građevinske zone, o čemu je Istra24 već pisao.

- Predmet ovog optužnog prijedloga nije bilo i građenje desetak vila u zaštićenom prirodnom pojasu bez zakonom propisane dokumentacije, a na što se i odnosi vaš upit, odgovorili su sa suda.

Čini se da pulski sud još nije odlučivao o vilama iako im je iz Državnog inspektorata uredno dostavljen takav optužni prijedlog. Pitanje sudu o spornim vilama upućeno je nakon upravo takve sugestije Državnog inspektorata.

- Inspekcijskim nadzorom na lokaciji utvrđeno je kako pravna osoba iz vašega upita nije od nadležnog tijela ishodila odobrenje za obavljanje radova u zaštićenom području čime su počinjen prekršaj iz čl. 144. Zakona o zaštiti prirode. Slijedom navedenog inspekcija zaštite prirode Državnog inspektorata protiv pravne osobe je podnijela optužni prijedlog. Uz vaše pitanje ljubazno vas upućujemo da se obratite Općinskom sudu u Puli, rečeno je iz Državnog inspektorata.

Zanimljivo, iz Državnog inspektorata upućuju na i Istarsku županiju koja je Mon Perinu izdala prilično upitno mišljenje temeljem kojeg su izgrađene sporne vile koje su se ovog ljeta iznamljivale i za 1.000 eura po danu.

Gospodar Bala devastirao i arheološki lokalitet

Tvrtka Mon Perin, koju vlasnički kontrolira poznati istarski poduzetnik Plinio Cuccurin, neovlašteno je izvodila građevinske radove na području arheološkog lokaliteta antičke vile Kazamate u Uvali Svetog Pavla-San Polo kraj Bala.

To je utvrđeno arheološkim inspekcijskim nadzorom koji je proveo pulski Konzervatorski odjel Ministarstva kulture i medija.

Tijekom spornih radova na probijanju interne prometnice u kampu San Polo, došlo je do devastacije lokaliteta te je nadzorom utvrđeno da investitor nije prilikom radova poštovao Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara i po otkriću arheološkog lokaliteta o tome odmah obavijestio nadležne institucije.

Foto: Istra24

Plinio Cuccurin se, sada je svima jasno, ponaša poput ultimativnog gospodara Bala i baljanskog primorja. Brojni inspekcijski nalazi o nezakonitim radovima u San Polu i na Colonama nimalo ga ne uzbuđuju. S obzirom na višemilijunske prihode koje Mon Perin ostvaruje, nekoliko desetaka tisuća kuna kazne spadaju u rubriku - sitni troškovi.

Pritom, Cuccurinu ne pada ni na kraj pameti novinarima objasniti svoj poslovni model opetovanog nepoštivanja hrvatskih zakona. Slično se ponaša i njegov kažnjeni direktor Massimo Piutti koji nije želio komentirati najnoviju sudsku presudu.

Dražen Majić

PROČITAJTE JOŠ:

Podnesen optužni prijedlog protiv tvrtke Mon Perin koja gradi na zaštićenom području – No za građevinsku inspekciju sve je po zakonu | | Morski HR
Vrijede li hrvatski zakoni jednako za sve? Jedni će reći da vrijede, drugi će s gnušanjem to opovrgnuti. Slučaj tvrtke Mon Perin iz Općine Bale koja uporno ignorira izrečenu zabranu gradnje na
Bespravno izgradili luksuzne kuće uz more, iznajmljuju ih za oko 1000 eura, a inspekcija ih ne dira | | Morski HR
Turistički najuspješnija hrvatska županija do grla je zatrpana bespravnim objektima čijim vlasnicima, čini se, nitko ne može stati na kraj - ni općina, ni županija, ni država. Da ih baš briga
ZONA SUMRAKA Ilegalna gradnja u Istri poprimila epidemijske razmjere – Gdje je kraj? | | Morski HR
Gotovo je nevjerojatno da nitko, ali doslovce nitko, ne može stati na kraj divljanju bespravne gradnje u Istri. Pošast je to koja se proširila diljem naše obale, bez dozvole se gradi ne samo na
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.