3 min. čitanja

ZONA SUMRAKA Ilegalna gradnja u Istri poprimila epidemijske razmjere – Gdje je kraj?

ZONA SUMRAKA Ilegalna gradnja u Istri poprimila epidemijske razmjere – Gdje je kraj?
Foto: JU Natura Histrica

Gotovo je nevjerojatno da nitko, ali doslovce nitko, ne može stati na kraj divljanju bespravne gradnje u Istri. Pošast je to koja se proširila diljem naše obale, bez dozvole se gradi ne samo na pomorskom dobru ili u samom moru, već i u zakonom zaštićenim područjima. Inspekcije dolaze na teren, ispisuju kazne, zabranjuju radove, no investitori i dalje grade ne mareći zakone. Je li vrijeme da na teren izađu represivni bageri?

Nepovratnoj devastaciji prirode svakodnevno svjedoče zaposlenici Nature Histrice, javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Istarske županije, a koji poduzimaju sve nadležne radnje iz svoje oblasti sukladno Zakonu o zaštiti prirode kako bi zaštitili i očuvali izvornosti prirode. Obilaze terene, snimaju stanje, bilježe lokacije na kojima se bezobrazno grade ilegalni, protuzakoniti objekti, no čini se da njihov vapaj nadležne institucije ne čuju. Ili se prave da ne čuju.

Foto: JU Natura Histrica

Najbolji primjer je kamp San Polo, u općini Bale gdje je tvrtka Mon Perin d.o.o., na zakonski zaštićenom području i unatoč inspekcijskim zabranama, izbetonirala luksuzne kućice i bazene na svega nekoliko metara od mora. Nema kome nisu prijavljeni i od strane Javne ustanove Nature Histrice, no iz nekog nepoznatog razloga njih represivni aparat ne dira.

Natura Histrica je u dosadašnjem dijelu godine provela 113 nadzora te je na temelju istih naložila osam obustava pokrenutih radova. Podnijela su 10 kaznenih prijava, pripremili još 10-ak prijava, podnijeli su dva optužna prijedloga, izdali pet naloga za uspostavu prijašnjeg stanja te o svemu navedenom informirali nadležna tijela i inspekcije.

Foto: Primjer bespravne gradnje/JU Natura Histrica
Foto: Primjer bespravne gradnje/JU Natura Histrica
Foto: Primjer bespravne gradnje/JU Natura Histrica
Foto: Primjer bespravne gradnje/JU Natura Histrica

U cilju podizanja učinkovitosti Natura Histrica provela je dodatnu edukaciju čuvara prirode kako bi se sukladno zakonskim odredbama kaznili svi oni koji poduzimaju zakonom nedopustive zahvate u zaštićenim dijelovima prirode i područjima ekološke mreže na području Istarske županije, izvijestili su iz javne ustanove apelirajući još jednom na sve građane Istarske županije, a osobito na vlasnike nekretnina u zaštićenim područjima, da shvate ozbiljnost situacije i obustave sve daljnje ilegalne radnje koje neminovno dovode do nepovratne devastacije prirode i bioraznolikosti.

Natura Histrica će, kažu, i dalje provoditi nadzor i koristiti sve pravne instrumente koji su im na raspolaganju kako bi zaustavili proces devastacije istarskog prostora. Cilj je, poručuju, ostaviti djeci u nasljedstvo zdrav prirodni okoliš i učinkovit sustav upravljanja istim, što je već ionako izazovno radi sve intenzivnijih klimatskih promjena.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.