4 min. čitanja

Bespravno izgradili luksuzne kuće uz more, iznajmljuju ih za oko 1000 eura, a inspekcija ih ne dira

Bespravno izgradili luksuzne kuće uz more, iznajmljuju ih za oko 1000 eura, a inspekcija ih ne dira
Foto: “Mobilne kućice” s bazenom/Mon Perin/Facebook

BALE – Turistički najuspješnija hrvatska županija do grla je zatrpana bespravnim objektima čijim vlasnicima, čini se, nitko ne može stati na kraj – ni općina, ni županija, ni država. Da ih baš briga za zakone, prijave i inspekcije najbolje pokazuje primjer tvrtke Mon Perin d.o.o., za koju doznajemo da, osim betonizacije zaštićenog krajobraza i pomorskog dobra, koristi i komunalnu infrastrukturu bez da za istu plaća naknadu.

– Ovako danas izgledaju “mobilne kućice”u kampu Mon Perin na zaštićenom području “Značajni krajobraz Rovinjski otoci i priobalno područje”. Gosti su već počeli dolaziti. Sramota u svakom slučaju. Ovo je nabijanje rogova svima koji pošteno i legalno grade, plaćaju pristojbe, poreze i komunalije, onima koji kategoriziraju objekte. Prejadno i perfidno – u očaju nam piše i šalje link na fotografiju objavljenu na Facebooku svjedok možda najočitije bespravne gradnje na području Istre, ujedno i jedan od dioničara dotične tvrtke Mon Perin d.o.o.

Foto: Ratko Ivanovic/Facebook

O betonizaciji zaštićenog krajobraza i pomorskog dobra u Općini Bale od strane dioničkog društva Mon Perin, u kojem sjedi poznati istarski poduzetnik Plinio Cuccurin, već smo pisali. Tada smo doznali da je spomenuta tvrtka prijavljena inspekciji, da je konzervatorski ured iz Pule zbog devastacije okoliša naredio zaustavljanje radova, da su radovi unatoč zabrani nastavljeni te da je tvrtka koja bespravno gradi na lokaciji gdje je gradnja strogo zabranjena naknadno financirala arheološka iskapanja obližnjeg nalazišta, uz punu podršku općine – iste one čiji je načelnik Edi Pastrovicchio navodno sve prijavio inspekciji. Tako nam je barem on rekao.

Javna ustanova nemoćna

Područjem Colona i San Pola, koje se vodi kao Zaštićeno područje Značajni krajobraz Rovinjski otoci i priobalno područje, upravlja Javna ustanova Natura Histrica koja je u borbi s Cuccurrinom nemoćna. Iako su tvrtku Mon Perin prijavili svim mogućim inspekcijama koje su izašle na teren, utvrdile kršenje zakona i napisale rješenje o obustavi radova, betonizacija se nastavila.

Foto: Područje kampa u zaštićenom krajobrazu/Facebook/Mon Perin

– Nemamo nikakve informacije o tijeku postupaka sa strane inspekcija. Znamo da je tvrtka Mon Perin, unatoč prijavama, nastavila sa radovima te da su radovi skoro gotovi. Vile se već iznajmljuju na netu za turističku sezonu 2022.g. Javna Ustanova nije dalje pravno postupila jer smo smatrali da je inspekcija jača – ispričala nam je ravnateljica JU-a Silvia Buttignoni, požalivši se da Mon Perin nije jedini koji uništava ono što je zakonom zaštićeno. Takvih je, kaže, na području kojim upravlja JU Natura Histrica u ovom trenutku najmanje 20.

Većina ih je ogradila devastirana područja pa kontrola Javne ustanove izvedeno stanje može snimiti samo iz zraka, uz pomoć drona. Kamo ovo sve vodi?

Istra je Divlji zapad – Zašto država ne reagira?

U slučaju Mon Perina ništa nije crno/bijelo. Saznajemo da su luksuzne vile, koje su bez građevinske dozvole izgrađene na svega nekoliko metara od mora, priključene na vodovod bez da plaćaju komunalnu naknadu. Nitko ne zna jesu li i kako riješili sustav kanalizacije i oborinskih voda. Mon Perin uporno ponavlja da su izgradili mobilne kućice, no iste su “namontirane” na betonske temelje, pored kojih su također izbetonirani i u zemlju ukopani bazeni.

Foto: Jedna od “mobilnih kućica”/Mon Perin/Facebook

I ovaj put smo pokušali od bilo koga iz Mon Perina dobiti izjavu, no ista nam je i ovaj put uskraćena. Bez komentara je i načelnik Općine Bale Edi Pastrovicchio, za kojeg također doznajemo da je jedan od dioničara Mon Perina.

Kontaktirali smo i istarskog župana Borisa Miletića koji je o epidemiji bespravne gradnje u Istri izvijestio i Sabor. No do zaključenja ovog teksta, njegovu izjavu nismo dobili. Nisu nam odgovorili niti iz Državnog inspektorata, od kojih smo tražili informacije o tome u kojoj fazi je slučaj Mon Perin.

Foto: Betonski zid na plaži u kampu/Čitatelj

Paradoksalno je da turistički najuspješnija hrvatska županija živi kao da je na Divljem zapadu. Gradi tko gdje stigne, bez obzira je li u pitanju zaštićeni krajobraz, kulturno ili pomorsko dobro. Slučaj Mon Perina, nažalost, ukazuje da zakoni ne vrijede jednako za sve. Ono što “mali čovjek” ne smije, “veliki” napravi kao od šale.

Što je s ljudima koji pošteno ishode građevinsku dozvolu, koji pošteno plaćaju komunalne doprinose i koji poštuju pozitivne zakone države jer žele živjeti u uređenom sustavu? Jesu li oni budale? Sudeći po primjeru Općine Bale, očito jesu.

Aktualni predsjednik države dočekan je na nož kad je jednom prilikom izjavio da je Hrvatska slučajna država. Ispada da nije pogriješio, jer u uređenoj državi lokalni šerifi ne bi mogli ignorirati zakon i činiti što ih je volja. Ravnateljica JU Natura Histrica s razlogom se pita – kako ilegalno sagrađeni objekt uopće može dobiti dozvolu za rad, i to još za profitabilnu djelatnost?

– Pitam se isto tako kako vile tog tipa mogu proći kao mobilne kućice? Vile koje imaju 120 kvadrata i svaka ima ukopani i betonirani bazen – koji smatram da nije „mobilan“. Pitam se kako će ta ista tvrtka dobiti dozvole za rad u turizmu kada je sve što je niknulo ilegalno? – istaknula je Buttignoni, svjesna da će iz ove bitke, po svemu sudeći, njezina ustanova izaći kao poraženi Indijanac s Divljeg zapada.

Kristina Bokanić

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO U Općini Bale nemoćni – Ne mogu stati na kraj bespravnom graditelju koji uništava zaštićeni krajobraz
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.