3 min. čitanja

STRANI RADNICI Hoće li Filipinci osnovati sindikat i što to znači za poslodavce?

STRANI RADNICI Hoće li Filipinci osnovati sindikat i što to znači za poslodavce?
Foto: Unsplash

Nepalci u Hrvatskoj počeli su raditi na sindikalnom organiziranju. S obzirom na sve veći broj filipinskih radnika u turizmu i ugostiteljstvu, lako je pretpostaviti da bi u tom smjeru mogli krenuti i Filipinci.

Na uskrsni ponedjeljak u Zagrebu je održan sastanak 80-ak predstavnika nepalskih radnika u Hrvatskoj. To je bio početni korak u sindikalnom djelovanju Nepalaca kojih u Hrvatskoj radi oko 15.000, a zaposleni su uglavnom u građevini i dostavnim servisima.

U zadnje se vrijeme mnogo piše o teškim uvjetima u kojima žive, o lošim plaćama i eksploatatorskom ponašanju agencija koje ih dovode te je logično da se žele sindikalno organizirati.

U Hrvatskoj djeluje nekoliko stotina agencija za dovođenje stranih radnika, a njihov broj procjenjuje se na oko 125 tisuća. Filipinci su najzastupljeniji među prekomorskim zaposlenicima u hrvatskom ugostiteljstvu i turizmu.

Skoro svi vlasnici lokala hvale svoje strane radnike. Međutim, ako Nepalci u bilo kojem pravnom ili neformalnom obliku počnu zajednički nastupati prema poslodavcima, vrlo je vjerojatno da će to učiniti i Filipinci.

U tom se slučaju pravila igre mijenjaju, jer poslodavac više ne razgovara samo s desetak filipinskih konobara koji su mu neophodno potrebni, nego s organizacijom koja će zahtijevati da tih desetak konobara, kao i tisuće drugih filipinskih konobara i kuhara svugdje po Hrvatskoj, budu u svojim pravima izjednačeni s Hrvatima.

Ako se to zaista dogodi, vidjet ćemo hoće li Filipinci ostati najpopularnija radna snaga u hrvatskom ugostiteljstvu, piše Kult Plave Kamenice.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Na Pelješcu vape za radnicima
Uoči turističke sezone zbog bolje prometne povezanosti na poluotoku Pelješcu očekuju veći broj gostiju. No, poslodavci u ugostiteljskom sektoru suočeni su s kroničnim nedostatkom radne snage. Strani radnici popunjavaju radna mjesta u Orebiću, većinom su to Filipinci. Mark Anthony s Filipina kao kon…
Nautičari u brizi: “Nedostaje radne snage”
Vjesnici sezone ali i predsezone koja je započela blagdanima, su svakako nautičari. Koliko ih je u našim marinama rekao je direktor ACI marine Cres Alen Šepuka i direktor ACI marine Korčula Marko Skokandić. Uskrsni su blagdani ove godine nagovijestili dolazak ljetne turističke sezone zabilježivši v…
Zhang i Wang u ovoj su dalmatinskoj općini najbrojnije prezime!
Prema podacima Državnog zavoda za statistiku koji su proveli popis stanovništva 2021. godine, dva kineska prezimena, Zhang i Wang, uvrštena su među deset najbrojnijih prezimena u Općini Slivno. U službenoj objavi Državnog zavoda za statistiku, prezimena Zhang i Wang, uz Sršen, Dragobratovi…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.