2 min. čitanja

Na Pelješcu vape za radnicima

Na Pelješcu vape za radnicima
Foto: Unsplash

Uoči turističke sezone zbog bolje prometne povezanosti na poluotoku Pelješcu očekuju veći broj gostiju. No, poslodavci u ugostiteljskom sektoru suočeni su s kroničnim nedostatkom radne snage.

Strani radnici popunjavaju radna mjesta u Orebiću, većinom su to Filipinci. Mark Anthony s Filipina kao konobar radi već deset mjeseci i pomalo uči hrvatski.

Mnogim gostima simpatični, u svom poslu su vrijedni i skromni, ističu zadovoljni poslodavci.

- Više nego zadovoljni i sad bi nam trebalo doći još desetak ljudi isto tako s Filipina i vjerujem da se nismo pokajali i da je do daljnjega to naša budućnost - kaže Igor Mikulić iz Orebića.

Ovaj vlasnik restorana, hotela i vinarije radnike je pokušao naći u Hrvatskoj, ali bezuspješno. Iako nudi smještaj, hranu i radno mjesto tijekom cijele godine, nitko se ne javlja.

- I ako nađete nekoga on se za mjesec ili dva toliko umori, premori se, a sezona počinje i tako da od toga ništa, nažalost… Nažalost ovo vam je hrvatska stvarnost i nema ništa - govori.

Drukčijeg su pak mišljenja oni koji nude samo sezonski posao, primjerice u plažnim objektima. S agencijama za posredovanje u zapošljavanju stranih radnika nemaju dobra iskustva.

- Morate nekoga uzeti, a uopće ne znate hoće li taj čovjek odgovarati. Tako da smo se mi okrenuli tim, ajmo reći klasičnim putevima, preko poznanstava, veza. Doći će mi dva konobara iz Bosne i Hercegovine, iz Zenice konkretno. Za njih pokušavam ishoditi ovu dozvolu i jednu kuharicu ću isto vjerojatno iz Bosne i Hercegovine dovesti - kaže Lulah Muhamed iz Orebića.

Stonski restorani većinom su otvoreni cijele godine, a u turističkoj sezoni trebaju više radnika, piše HRT.

- S našeg područja se nitko nije javio i natječaj je još otvoren. Nadamo se da ćemo se snaći. Svi u obitelji radimo cijelo vrijeme. Zasad radimo jednu smjenu do šestoga mjeseca. Od šestoga mjeseca vidjet ćemo ako se nađe ekipa produžit ćemo i tako. Gostiju je sve više i više - navodi Sveto Pejić iz Stona.

Najviše se traži hotelsko osoblje, kuhari i konobari. Poslodavci priznaju - prednost imaju domaći, ali ako netko zna raditi - nije važno iz kojeg dijela svijeta dolazi.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Nautičari u brizi: “Nedostaje radne snage”
Vjesnici sezone ali i predsezone koja je započela blagdanima, su svakako nautičari. Koliko ih je u našim marinama rekao je direktor ACI marine Cres Alen Šepuka i direktor ACI marine Korčula Marko Skokandić. Uskrsni su blagdani ove godine nagovijestili dolazak ljetne turističke sezone zabilježivši v…

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.