1 min. čitanja

Stotinu kontejnerskih brodova u redu za uplovljavanje u LA i Long Beach

Stotinu kontejnerskih brodova u redu za uplovljavanje u LA i Long Beach
Foto: The Maritime Executive/Marine Exchange

Sestrinske luke u Los Angelesu i Long Beachu ostvarile su novi rekord. U zaljevu ispred navedenih luka naguralo se stotinu kontejnerskih brodova koji čekaju svoj red na uplovljavanje. Vijest je to od koje se diže kosa na glavi proizvođačima, dobavljačima, ali i krajnjim kupcima jer se ovime još više produbljuje kriza u kašnjenju isporuke robe.

Lučki kompleks San Pedro najprometnije je područje za američki uvozni kontejnerski promet, a situacija s gomilom golemih brodova naguranih u zaljevu samo će produbiti  već započetu krizu s kašnjenjem isporuke robe široke potražnje. Čak 80 posto proizvoda koji se konzumiraju u SAD-u stiže iz uvoza. Nedostatak robe na policama povećat će njihovu potražnju, a s tim će opet rasti i cijene, piše The Maritime Executive.

Unatoč naporu lučke uprave da se ubrza istovar i transport robe dovezene iz Kine, jaz se samo produbljuje. Broj usidrenih brodova u zaljevu San Pedro svakodnevno se povećava, a od jučer tamo je 100 brodova. Očekuje se da će u idućih nekoliko dana u to područje stići još 40-ak brodova. Zadnji put lučke uprave bile su izvan sebe 2014. godine kada je na uplovljavanje čekalo tek 12 brodova.

Nakon pritiska američkog predsjednika Joea Bidena zakupci terminala u lukama Los Angeles i Long Beach prešli su na 24-satno radno vrijeme, 7 dana u tjednu, kako bi smanjili pritisak na navedene luke.

No teško da će produljenje radnog vremena na terminalima riješiti krizu u lancu opskrbe s obzirom da su i željeznički hangari za robu te skladišta već sad prekapacitirana. S druge strane, tu je i kriza izazvana nedostatkom vozača kamiona što dodatno otežava protočnost lanca opskrbe.

J.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Ispred svjetskih luka čekaju stotine brodova
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.