2 min. čitanja

STOP GLISIRANJU UZ OBALU! Krenula sezona, krenulo i divljanje - Evo nekih svježih primjera

STOP GLISIRANJU UZ OBALU! Krenula sezona, krenulo i divljanje - Evo nekih svježih primjera
Foto: Facebook

Gliseri i brodice na mlazni pogon (skuteri, jet ski, brodice na zračnom jastuku i si.) mogu glisirati samo na udaljenosti većoj od 300 m od obale, i to na području na kojem istima nije zabranjeno glisiranje. Pa, iako bi to trebali znati baš svi koji imaju plovidbenu dozvolu, čini se da to baš i nije uvijek tako. Posebno je poražavajuće kad se ovo pravilo namjerno krši i time direktno ugrožava ronioce, kupače i ostale sudionike pomorskog prometa.

U Facebook grupi Stop glisiranju blizu obale i ugrožavanju života ronilaca! koja često upozorava na ovakve propuste, objavljeno je nekoliko najnovijih primjera divljanja uz samu obalu.

U prvom slučaju domaći čovjek plovi 7 Nm uz samu obalu, niti 10 m od kraja, gdje je tek 4 metra dubine. Oglušio se, kažu, na upozorenja ronioca koji upravo tu roni i nastavio tako dalje.

Drugi slučaj stiže iz Istre, u Fažanskom kanalu.

- Glisira duž cijele obale na nekih 30-40 m od bova za kupače i cca 80 m od obale..., a prije 5 min sam ih vidio u lučici kako iznajmljuju gliser - kaže autor snimke.

Prije nekoliko dana snimljene su i objavljene fotografije glisera belgijske zastave, koji je glisirao kroz Zdrilca, put Visa ili Korčule, te jednog "junaka" koji se sam hvali na društvenim mrežama kako glisira 30-ak metara od obale kod svjetionika Svetog Petra u Makarskoj, gdje se redovno roni na dah.

Podsjetimo, osim što gliseri i brodice na mlazni pogon  mogu glisirati samo na udaljenosti većoj od 300 m od obale, i to na području na kojem istima nije zabranjeno glisiranje, te 100 m od bove koja označava ronioca, važno je znati i još nekoliko pravila:

  • Prolazak glisera i brodica na mlazni pogon (skuteri, jet ski, brodice na zračnom jastuku i si.) do područja na kojem glisiranje nije zabranjeno moguće je obavljati najmanjom mogućom brzinom.
  • Ako se glisiranjem obavlja gospodarska djelatnost, gliseri i brodice na mlazni pogon (skuteri, jet ski, brodice na zračnom jastuku i si.) prolazak moraju obavljati u propisano označenim morskim prolazima.
  • Područja na kojima je motornim brodicama i brodicama na mlazni pogon zabranjeno ploviti s hidrodinamičkim uzgonom odnosno glisirati, određuje nadležna kapetanija te se takva područja objavljuju u službenim pomorskim navigacijskim kartama i publikacijama.
  • Zabranjeno je bez odobrenja kapetanije: kupanje, ronjenje, glisiranje, jedrenje na dasci, skijanje i poduka skijanja na vodi u lukama.

I za kraj, budimo oprezni i čuvajmo jedni druge, te još jednom podsjetnik - NEMOJTE glisirati uz obalu!

Jurica Gašpar

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.