2 min. čitanja

Stogodišnjica Marša na Rim -Međunarodni znanstveni skup i okrugli stol u Rijeci

Stogodišnjica Marša na Rim -Međunarodni znanstveni skup i okrugli stol u Rijeci
Foto: Wikimedia

RIJEKA - Stota obljetnica marša na Rim događaj je koji je označio dolazak na vlast fašizma u Italiji, političke ideologije koja je nijekala građanske slobode i ljudska prava, a do kraja 1920-ih godina ugušila politički pluralizam te ekspanzionističkom, imperijalnom i nacionalističkom politikom izravno doprinijela izbijanju Drugog svjetskog rata

U četvrtak, 27. listopada 2022., u Rijeci će se održati međunarodni znanstveni skup i okrugli stol na temu stogodišnjice Marša na Rim. Program započinje  u 9 sati u dvorani Filozofskog fakulteta u Rijeci (Sveučilišna avenija 4, Rijeka) međunarodnim znanstvenim skupom “Stogodišnjica Marša na Rim iz sjevernojadranske perspektive: historiografski izazovi”.

U 18 sati u dvorani Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci (Ružićeva 5, Rijeka) program se nastavlja okruglim stolom pod nazivom “Kako danas gledamo na fašizam? Povjesničari o historiografijama, kulturama sjećanja, fašizmu i antifašizmu”. Organizator manifestacije je Istarsko povijesno društvo, u suradnji s Filozofskim fakultetom u Rijeci, Zavodom za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli te Institutom za političku povijest u Budimpešti, ERC Cog NEPOSTRANS.

Održavanje skupa i okruglog stola financijski su podržali Istarska županija, Upravni odjel za kulturu i zavičajnost – Regione Istriana, Assessorato cultura e

Događaj koji je označio dolazak fašizma na ove prostore

Stota obljetnica marša na Rim događaj je koji je označio dolazak na vlast fašizma u Italiji, političke ideologije koja je nijekala građanske slobode i ljudska prava, a do kraja 1920-ih godina ugušila politički pluralizam te ekspanzionističkom, imperijalnom i nacionalističkom politikom izravno doprinijela izbijanju Drugog svjetskog rata.

Uzevši u obzir različite metodološke pristupe, noviju historiografiju, nadasve o poslijeratnoj tranziciji i paravojnom nasilju, te mogućnost komparativne perspektive, na skupu će sudjelovati deset povjesničara iz Hrvatske, Slovenije i Italije koji će, između ostaloga, govoriti o suvremenim dostignućima historiografija sjevernojadranskoga prostora o temi fašizma i antifašizma, razvoju fašističkog pokreta na sjevernome Jadranu u kontekstu njegova razvoja u ostalim dijelovima Kraljevine Italije, političkim mitovima o granici i na granici, kulturi sjećanja fašističkog režima, ali i današnjoj komemorativnoj praksi antifašističke baštine, prenosi Istra24.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.