4 min. čitanja

ŠTO SE DOGAĐA U SV. FILIPU I JAKOVU? Tri dana inspekcija zatvorila gradilište marine, pa skinula oznaku zabrane

ŠTO SE DOGAĐA U SV. FILIPU I JAKOVU? Tri dana inspekcija zatvorila gradilište marine, pa skinula oznaku zabrane
Foto: Facebook

SVETI FILIP I JAKOV - Tri dana bilo je zatvoreno gradilište marine u Sv. Filipu i Jakovu, da bi oznaku zabrana radova ista ta građevinska inspekcija skinula.

S obzirom na to da se u Državnom inspektoratu čekalo da po javnoj prijavi SDP-ove županijske vijećnice Vedrana Mišković izađe na teren, taj posao im se pokazao gotovo uzaludan, javlja 057info.

Podsjetimo, SDP-ovci su u prosincu otkrili da se radovi na luci u Sv. Filip i Jakovu se NE odvijaju prema važećoj građevinskoj dozvoli i prate ih mnogi, u najmanju ruku sumnjivi poslovi. Upozorili su i na mijenjanje uvjeta dodijeljene koncesije u korist investitora bez raspisivanja novog koncesijskog natječaja te povećavanje gabarita lučke infrastrukture protivno volji i interesima građana Sv. Filip Jakova na  nautičkom i operativnom dijelu luke u naselju Sv. Filip i Jakov.

"Investitor je ubrzo započeo radove u gabaritima bitno većim od ishođene građevinske dozvole što je lako provjeriti uvidom u stanje na terenu"

Državni inspektorat: "Investitor u međuvremenu ishodio potrebne akte"

- Građevinska inspekcija Državnog inspektorata obavila je inspekcijski nadzor na predmetnoj lokaciji te utvrdila povrede propisa iz područja građenja zbog čega je obustavila građenje zatvaranjem gradilišta posebnim službenim znakom i označavanjem službenom trakom. U daljnjem vođenju postupka, kontrolnim inspekcijskim pregledom utvrđeno je da na gradilištu nisu izvođeni radovi nakon zatvaranja gradilišta.

Zaključno, s obzirom da je investitor u međuvremenu ishodio potrebne akte ispunili su se uvjeti za obustavu upravnog inspekcijskog postupka kao i za uklanjanje oznaka obustave građenja te je stoga uklonjen službeni znak i traka za zatvaranje gradilišta. Kontrolnim inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da je gradilište ograđeno ogradom i označeno gradilišnom pločom - navodi se u odgovoru iz Državnog inspektorata.

Na pitanje temeljem čega su izdali izmjene lokacijske i građevinske dozvole kojima su usklađena odstupanja na terenu i to bez prava žalbe do pravomoćnosti, tek treba stići odgovor.

Tri gata nisu postavljena prema građevinskoj dozvoli, Jako Andabak dobio koncesiju na rok 29 godina

Marina Sunčani resort d.o.o. iz Zagreba u vlasništvu Jake Andabaka dobio je u svibnju 2022. od Županijske lučke uprave  29-godišnju koncesiju i rok gradnje od 18 mjeseci.

Gradnja marine počela je prošlog proljeća. Međutim, ove jeseni došlo je do toga da tri gata od kojih je jedan lukobran nisu postavljeni prema građevinskoj dozvoli. 

Čak 30 metara je pomaknut lukobran prema moru ali sve je unutar odobrenog koncesijskog polja. To je trebalo legalizirati brzim izmjenama lokacijske i građevinske dozvole. Inspekcijski zastoj neće puno utjecati na rokove izvedbe tog projekta.

Općina Sveti Filip i Jakov protuzakonito betonira terasu - Butković im poručio: “Nitko nije iznad zakona!”
Izgradnja apartmana, hotela, marina u prosjeku nam svake godine pojede oko tri i pol kilometara obale. Radovi se mahom odvijaju od listopada sve do svibnja. No umjesto zvuka cvrčaka, u brojnim dalmatinskim općinama na početku turističke sezone odjekuju zvukovi pneumatskih čekića, bagera i miksera. Reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić

Načelnik okrivio medije koji su sve otkrili!

-  Žitelji jedva čekaju da to bude gotovo - kazao je za 057info načelnik Zoran Pelicarić. On se ne usuđuje prognozirati hoće li to biti na proljeće s obzirom na to da je u oglasu za posao, (objavljenom nakon što je obznanjena gradnja izvan zacrtanih gabarita,op.a) navedeno kako će ona biti otvorena za ovu nautičku sezonu.

- Nemojte zaustaviti 80 komunalnih vezova za mještane, kazao je načelnik Pelicarić sa sklonošću optuživanja medija za sve što krivo rade investitori. Kad će se napraviti ti vezovi, pitali smo ga. Ako sve bude u redu - ove godine, kazao je Pelicarić.

Poruka zid boli na jednom od montažnih elemenata buduće marine za njega je samo izraz pojedinca a ne kolektivne svijesti u Sv. Filipu i Jakovu kojeg je i plemićka obitelj Borelli izabrala za svoje ladanje, da će marina biti na njihovu dobrobit. Marina usred mjesta zapravo će ga „pojesti". Ali tako je u Monte Carlu, pa zašto ne bi bilo i u Sv. Filipu i Jakovu.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

ZLOUPORABA POMORSKOG DOBRA? Oglasio se SDP: “Radovi u luci Sv. Filip i Jakov ne odvijaju se prema važećoj građevinskoj dozvoli!”
SDP Zadarske županije oglasio se priopćenjem o, kako kažu, teškom kršenju zakona u izgradnji nautičkog i operativnog djela luke u Sv. Filipu i Jakovu. Priopćenje prenosimo u cijelosti: “Devastacija i zlouporaba pomorskog dobra u Općini Sv. Filip i Jakov, na žalost već odavno nije vijest.
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.