3 min. čitanja

Što je s platformom Ivana D? “INA-i je bolje da to potone u zaborav”

Što je s platformom Ivana D? “INA-i je bolje da to potone u zaborav”
Foto: Viktor Lenac

Programska voditeljica Greenpeaca Hrvatska Petra Andrić gostovala je u Newsroomu u kojem je komentirala stradanje i nestanak Inine platforme Ivana-D.

- Ivana D je potonula prije točno dvije godine. Ina je na početku svalila odgovornost na tehničku proizvodnju i na vremenske neprilike. Paradoskalno je to što je fosilna industrija jedan od glavnih krivaca promjene klime pa ne mogu optužiti vremenske prilike - rekla je.

Navodi da ono što se događa s nestalom platformom saznajemo na kapaljku.

- Još u siječnju 2021. osnovano je povjerenstvo za istragu te nesreće. Tražimo od Ine i Vlade da budu transparentni od početka, neka ispitaju curi li metan i na toj i na drugim platformama. Službeni je stav da nema curenja, a nismo čuli da su druge plaftorme bile ispitane na curenje metana. Ina govori o tome da želi konstrukciju pretvoriti u umjetni greben, a dojam je da samo žele uštedjeti novac na uklanjanju ostataka - rekla je Andrić.

Greenpeace prosvjeduje ispred sjedišta INA-e: “Ivana D - 2 godine nebrige”
Rano jutros aktivisti Greenpeacea projicirali su svjetlosne poruke na zgradu INA-e u Zagrebu povodom dvogodišnjice potonuća plinske platforme Ivana D u vodama sjevernog Jadrana. “Ivana D - 2 godine nebrige”, “Plinašima profit, Jadranu otpad”, “INA i Vlado RH, što se čeka?”, “Počistite za so…

Kaže kako je praksa stvaranja umjetnih grebena u svijetu takva da se to radi na lokacijama gdje je unaprijed ustanovljeno da su tamo potrebni.

- Kad se postave, onda se treba pratiti ispunjavaju li određene ciljeve postavljanja, ako ne, onda ih trebaju otkloniti. Ovo kad platforma padne pa se od nje radi greben, zvuči kao Greenwashing. Posljednji inspekcijski nadzor je bio dva mjeseca prije havarije i tim je nadzorom ustanovljeno da je sve u redu - kazala je.

Ona navodi da fosilna industrija kontinuirano uvjerava javnost da je sve u redu s njihovim postrojenjima, a diljem svijeta svake se godine događaju frapantne nesreće. U hrvatskom dijelu Jadrana još je 19 takvih naftnih postrojenja.

- Ina nas doživljava kao ometače jer ih svakodnevno podsjećamo na tu nesreću, njima je bolje da to potone u zaborav. Vidljivo je da se mora uložiti u nova energetska postrojenja, na našoj Vladi koja načelno podržava zelenu tranziciju je da poradi na tome, ali u praksi ne vidimo velike korake. Moramo odlučiti hoćemo li napore i ulaganja usmjeriti prema obnovljivim izvorima energije ili ćemo tražiti nove dobavljače. Klimatska kriza nije nestala i ne možemo odgađati njeno rješavanje - zaključila je za N1.

I.G.

PROČITAJTE JOŠ:

INA odgovorila Greenpeaceu: “Nema propuštanja plina s platforme Ivana D!” | | Morski HR
Hrvatska naftna kompanija INA reagirala je na Greenpeaceove tvrdnje o mjehurićima plina iz potonule platforme Ivana D. Tvrde da su ti mjehurići - prirodna pojava. INA-ino priopćenje prenosimo u
FOTO/VIDEO Greenpeace: Što to curi iz potonule plinske platforme Ivane D? | | Morski HR
ŠIBENIK - Aktivisti-ronioci zabilježili su alarmantnu pojavu na mjestu potonuća platforme Ivana D na sjevernom Jadranu. Na video snimkama, koje je na svom poznatom jedrenjaku Rainbow Warrior u
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.